EK: Výběrová řízení Lesů ČR nebyla v pořádku, hrozí soud

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. března (zpravodaj ČTK) - Státní podnik Lesy ČR postupoval podle Evropské komise chybně při zadávání veřejných zakázek. Novináře o tom informovala EK. Pokud by Česká republika chybu nenapravila, může celá věc skončit za dva měsíce u Evropského soudního dvora.

Brusel se začal tendry zabývat v polovině prosince 2005 na základě stížnosti soukromé firmy CE WOOD, podle níž státní LČR nedodržují evropské předpisy o zadávání veřejných zakázek. Komise si nejdříve z Česka vyžádala odpovědi na řadu otázek a nyní rozhodla, že výběrová řízení porušila předpisy Evropské unie a České republice zašle takzvané odůvodněné stanovisko, tedy poslední varování před tím, než celá věc skončí u soudu.

"Dotčený státní podnik doposud zcela nesladil své postupy zadávání veřejných zakázek s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek, a to ani navzdory závazku, který Česká republika komisi složila po obdržení úředního oznámení," uvedla EK. "Komise je proto toho názoru, že Česká republika nesplnila své povinnosti podle právních předpisů EU v oblasti zadávání veřejných zakázek," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK