Počet nařízených exekucí loni stoupl na rekordních 309.457

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Soudy loni nařídily rekordních 309.457 exekucí, což bylo meziroční zvýšení zhruba o 14 procent. Růst počtu exekucí ale měl nejnižší dynamiku od roku 2001, kdy v Česku exekuce začaly. Ještě loni byl meziroční nárůst nových exekucí tříčtvrtinový. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci Exekutorské komory. V Česku nyní působí 121 exekutorů.

Důvodem zpomalení tempa růstu exekucí bylo podle prezidenta komory Juraje Podkonického nahromadění velkého množství drobných dluhů u zdravotních pojišťoven, dopravních podniků, energetických, vodárenských a plynárenských firem nebo telekomunikačních operátorů v předešlých letech. "Zjevně také nedošlo k tomu, že by lidé ve větší míře nebyli schopni splácet úvěry u bank a splátkových prodejů," doplnil.

Rekordní byl i počet skončených exekucí, který narostl o 45.000 na celkových 111.170. "Vysoký počet skončených exekucí svědčí o zvyšující se efektivitě jak exekutorských úřadů, tak i soudců a správních orgánů," řekl Podkonický.

Loni se snížil počet stížností a podnětů na postup soudních exekutorů. Loni to bylo 517 stížností a podnětů, předloni 658. Dále bylo loni podáno na exekutory 22 kárných žalob, z toho pětkrát ministrem spravedlnosti; předloni to bylo 28 žalob. Jednoho soudního exekutora odvolal ministr spravedlnosti z úřadu. Exekutorská komora ale podle svého mluvčího Pavla Kočiše nemohla sdělit podrobnosti.

Pro další období neočekává Podkonický výrazný růst počtu exekucí, spíše se přiklání k ustálení počtu kolem 300.000 ročně. Zhruba 80 procent případů jsou dluhy do 50.000 korun, a 60 až 70 procent z nich se podaří získat zpět. Mnohem menší úspěšnost je u vyšších částek, kde činí kolem deseti až 20 procent.

Doba exekuce movitého majetku se v tuzemsku přibližuje k evropskému průměru, který činí asi čtyři měsíce. U nemovitostí ČR výrazně zaostává, protože časté jsou i několikaleté případy trvání, zatímco v EU je průměr devět až 12 měsíců.

Od druhé poloviny roku by měl být o exekucích mnohem větší přehled, protože se připravuje veřejně přístupná centrální evidence. Za dotaz do evidence se bude hradit nízký poplatek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK