MPO dá letos na podporu malého a středního podnikání 305 mil. Kč

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu vynaloží letos na financování podpory malého a středního podnikání ve své působnosti celkem 305 milionů korun. Z toho 235 milionů půjde na pět programů, dalších 50 milionů dostane Hospodářská komora ČR na vybudování informačních míst pro podnikatele a 20 milionů dostane Českomoravská záruční a rozvojová banka na úhradu úroků z úvěrů. Vyplývá to ze schválených národních programů podpory podnikání, o kterých dnes informoval Poslaneckou sněmovnu ministr průmyslu Martin Říman (ODS).

Jak uvedl, národní programy se stávají doplňkovým a okrajovým nástrojem podpory, protože od letošního roku bude podpora malého a středního podnikání přicházet hlavně ze strukturálních fondů. Z nich budou moci čeští podnikatelé získat až kolem stovky miliard korun. Půjde hlavně o Operační program podnikání a inovace.

Podnikatelé mohou od letošního roku využít národních programů Trh, Certifikace, Design, Vývoj a Aliance. Vláda je schválila loni v prosinci. Program Certifikace se týká podpory certifikace podle norem ISO, dotační podpora designérských služeb se týká programu Design a program Vývoj zahrnuje podporu účasti v rámcovém programu EU pro výzkum, technický vývoj a demonstrace.

Program Trh je zaměřen na podporu malých a středních podnikatelů na území hlavního města Prahy, kde se neposkytuje podpora ze strukturálních fondů. Nabízí záruky za bankovní úvěry a začínajícím podnikatelům bezúročné úvěry. Program slouží ke zvýšení konkurenceschopnosti podnikatelů na zahraničních trzích prostřednictvím podpory mezinárodních marketingových aktivit. Musí však jít o seskupení nejméně tří malých či středních podnikatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK