Britský ministr financí plánuje snížit příští rok daně

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (zpravodaj ČTK) - Britský ministr financí Gordon Brown dnes ve svém patrně posledním rozpočtu oznámil, že plánuje od příštího roku snížit jak firemní, tak osobní daně z příjmu. Experti označili v první reakci jeho dnešní rozpočet za nečekaně radikální reformu celého systému.

Brown, který patrně v červnu převezme křeslo premiéra, dnes v rozpočtu nabídl finanční plán pro Británii nejen pro příští finanční rok, který začíná 6. dubna, ale v některých ohledech až do roku 2012, tedy daleko za příští parlamentní volby, které se čekají v roce 2009 a do nichž dnešní vládní labouristy povede nejspíše právě Brown. I experty překvapil rozsahem plánovaných výdajů.

Brown řekl, že očekává inflaci do dvou procent ročně v každém z příštích tří let. Hospodářský růst předpokládá letos v rozsahu 2,75 až 3,25 procenta a příští rok 2,5 až tři procenta.

Největším překvapením rozpočtu byl slib snížení základní daně příjmů pro jednotlivce ze 22 na 20 procent, který si Brown nechal až na konec svého dnešního projevu. Jde o přímou politickou hozenou rukavici opozičním konzervativcům, kteří až do dneška uváděli, že daň snižovat nemohou, ani kdyby převzali vládu. "To je nejnižší základní sazba za posledních 75 let," řekl labouristický ministr financí do nadšených ovací své strany.

Ministr ovšem současně zrušil dosavadní desetiprocentní sazbu, kterou se danilo prvních několik tisíc liber příjmu každého jednotlivce. Podle prvních expertních výpočtů, tak zatížil rozpočet celkově jen miliardou liber, ale získal obrovský politický kapitál.

Ministr současně snížil daň pro podniky ze 30 na 28 procent, ale zároveň zvýší daň pro malé firmy rovněž o dvě procenta. Konzervativci navrhli před třemi dny snížení firemní daně na 27 procent.

Brown slíbil výraznou pomoc rodinám s dětmi a důchodcům. Výrazně zvýšil také částku, kterou vláda vyčlení na pomoc lidem, jejichž soukromé penzijní fondy nedávno zkrachovaly. Vláda původně plánovala pomoci jim dvěma miliardami liber, ale Brown to nyní zvýšil na osm miliard.

Ministr oznámil, že během příštích několika let se zhruba o procento zvýší podíl výdajů na školství na hrubém domácím produktu. Výdaje na každého žáka se tak podle něj zvýší o 20 procent do roku 2010.

Ministr věnoval značnou pozornost fiskálním opatřením na pomoc boji proti globálnímu oteplování. Chce navrhnout Evropské unii, aby všechno zboží podporující úsporu energie v domácnostech bylo převedeno do nižší sazby DPH. V Británii odmítl návrh konzervativců na pronikavé zvýšení ceny letenek, ale zvýšil mírně daň na pohonné hmoty a výrazně silniční daň pro největší osobní automobily s největšími emisemi. Chce kromě toho fiskálními opatřeními podpořit stavbu ekologicky "neutrálních" domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK