Německý E.ON postaví na Slovensku plynovou elektrárnu

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. března (ČTK) - Německý energetický koncern E.ON postaví na Slovensku za zhruba 200 milionů eur (asi 5,6 miliardy Kč) plynovou elektrárnu. Předseda představenstva firmy E.ON Energie Johannes Teyssen po schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem řekl, že firma chce začít s výstavbou ještě letos.

E.ON už na Slovensku vlastní menšinový podíl v regionální distribuční společnosti Západoslovenská energetika. Novou elektrárnu chce umístit v Malženicích blízko Trnavy, takže bude blízko jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.

"Tuto investici považujeme za výraz důvěry v energetiku Slovenska," řekl Teyssen. Nová elektrárna bude mít kapacitu 400 megawattů a v provozu by mohla být v roce 2009. Vláda začala s německou společností jednat rovněž o její možné účasti na výstavbě dalších zdrojů právě v Bohunicích.

"Chceme maximálně využít infrastrukturu v Bohunicích, především po uzavření dvou jaderných bloků. Nebráníme se tomu, aby šlo o nový jaderný reaktor," poznamenal Fico. E.ON podle něj patří mezi firmy, s nimiž si vláda umí představit spolupráci na projektu v této lokalitě.

Italská společnost Enel nedávno oznámila, že dokončí rozestavěný třetí a čtvrtý blok atomové elektrárny v Mochovcích. Enel, který je většinovým vlastníkem Slovenských elektráren, tedy největšího výrobce elektřiny na Slovensku, do projektu investuje zhruba 62 miliard slovenských korun. Enel počítá s ukončením výstavby prvního bloku v roce 2012.

Slovensko se musí vypořádat s výpadkem dvou bloků jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích, které se země zavázala odstavit před vstupem do Evropské unie. První blok přestal dodávat elektřinu koncem loňského roku a další musí Slováci vyřadit příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK