Anheuser-Busch v Itálii vyhrál soudní spor s Budvarem

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


St. Louis (USA) 21. března (ČTK) - Americký pivovarnický obr Anheuser-Busch v Itálii vyhrál soudní spor s českým pivovarem Budějovický Budvar. Italové nařídili zrušit tři registrované známky, které Budvar v Itálii používal. Dvě známky se týkají názvu Budweiser Budbrau a jedna názvu Budweiser Budvar. Informovala o tom dnes agentura AP. Obě firmy spolu vedou desítky soudních sporů po celém světě.

Odvolací soud v Římě také rozhodl, že Budvar nemá právo v Itálii používat název Budweiser s odvoláním na označení geografického původu. "Odmítnutím dalších obchodních známek společnosti Budějovický Budvar odvolací soud potvrdil naše exkluzivní práva ke známkám Bud a Budweiser," řekl prezident a výkonný ředitel Anheuseru Stephen J. Burrows.

Verdikt odvolacího soudu potvrdil rozhodnutí římského soudu z roku 2005. V roce 2002 italský nejvyšší soud Budvaru nařídil, aby v Itálii přestal používat název Budweiser jako ochrannou známku pro své výrobky. Anheuser tvrdí, že známku Budweiser v Itálii vlastní od roku 1990, ale pivo s tímto názvem tam prodává desítky let.

Anheuser-Busch a Budějovický Budvar se o známku Budweiser přou více než 100 let. V Evropě se daří spory postupně urovnávat a zatímco v některých sporech vítězí Američané, v jiných je úspěšný český podnik. Spory už se ale přenesly i na asijský kontinent. Budvar loni v říjnu uspěl s požadavkem na registraci ochranné známky v Číně, přestože Anheuser měl námitky. Budvar má tedy nyní možnost prodávat svůj světlý ležák i na trhu s obrovským růstovým potenciálem, jaký Čína nabízí.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 v Českých Budějovicích, německy Budweis. Pivo se tam ale vaří od roku 1265. Zakladatelé Anheuseru, kteří přišli do USA z Německa, dali svému pivu název Budweiser, protože v jejich původní zemi bylo velmi oblíbené.

Anheuser-Busch sídlí v americkém St. Louis a založen byl roku 1852. Pivo s názvem Budweiser ale začal vařit až roku 1876. Značka Budweiser se stala vůbec první značnou piva v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK