Rolníci budou možná místo blokády na hranicích jen protestovat

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Zemědělci možná v pondělí na přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti uskuteční místo původně plánované blokády jen protestní akci, která by nemusela zastavit dopravu. Vyplynulo to z vyjádření prezidenta Agrární komory Jana Veleby po dnešním jednání zástupců ministerstva zemědělství, farmářů a řetězců. "O formě protestu ale rozhodneme ve čtvrtek," uvedl Veleba. Farmáři chtějí akcí upozornit na situaci českých chovatelů prasat, které ohrožuje rostoucí dovoz masa.

"Můj názor je takový, že jestliže začal dialog (s obchodníky), a je vůle v něm pokračovat, tak že by to nemuselo být z naší strany natvrdo. Osobně si myslím, že to uděláme nějakým inteligentnějším způsobem," uvedl Veleba. Další podrobnosti ale zatím nechtěl zveřejnit s odkazem na čtvrteční jednání komory, na němž se o podobě protestu rozhodne.

Farmáři původně v úterý pohrozili blokádou hraničního přechodu s Rakouskem kvůli rostoucímu dovozu vepřového masa do obchodních řetězců v Česku. Rakouskou hranici si zemědělci vybrali z toho důvodu, že odtud začal nedávno ve velkém dovážet vepřové maso obchodní řetězec Interspar. Tento řetězec nedávno zrušil prodej českého masa ve více než polovině svých obchodů. Zahraniční vepřové maso prodávají také obchody Ahold nebo Tesco. Podle Agrární komory kvůli dovozu čeští producenti masa ročně tratí přes 2,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK