Právo: Lidé chtějí spíš změnit penze než daně

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Téměř polovina lidí v Česku si myslí, že by vláda v rámci reformy veřejných financí měla nejdříve vyřešit reformu důchodů a zdravotnictví. Na třetím místě pak přijmout taková opatření, aby klesala nezaměstnanost. Reforma daní v žebříčku priorit zaujala u občanů až čtvrté místo. Píše to Právo s odvoláním na průzkum, který si od společnosti Factum Invenio nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pro důchodovou reformu se v průzkumu vyslovilo 47,2 procenta dotázaných, 41,4 procenta respondentů považuje za zásadní úkol vlády zahájit reformu zdravotnictví. Zaměstnanost je důležitá pro 26,3 procenta dotázaných, pro reformu veřejných rozpočtů a daňového systému se vyslovilo 24,2 procenta dotázaných.

Podle sociologů je to logické. Lidé sice na výši daní obecně nadávají, ale zaměstnance s běžnými příjmy daně nijak nedeptají. Co je trápí, jsou spíše obavy, zda budou mít takovou penzi, aby mohli služně žít, nikoli živořit, píše Právo s tím, že problém důchodů zatím nevnímají jako prioritu lidé do 29 let.

Představy, jak by měla reforma penzí vypadat, jsou mezi českými občany velmi diferencované.

Největší podporu získalo zavedení stropu pojistného. Podpořila by ho třetina dotázaných. Čtvrtina souhlasí s tím, aby se do doby pro stanovení počtu odpracovaných let nutných k získání penze započítávala doba studií. Dvacet procent dotázaných souhlasí s tím, aby se doba nutná pro získání penze z průběžného solidárního systému prodloužila z 25 na 35 let. Nejmenší míru souhlasu vyvolal návrh, aby se doba odchodu do penze prodloužila na 65 let - s tímto názorem souhlasí jeden člověk z osmi, informuje Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK