MfD: Výrobci cigaret zdraží později

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Čtyři z deseti nejprodávanějších značek cigaret - Viceroy, Red & White, Marlboro a Moon - vydrží letos podle Mladé fronty Dnes levnější o pár měsíců déle, než kuřáci a ministr financí čekali. Cigarety měly podražit už v květnu o sedm až devět korun poté, co od března prudce stouply spotřební daně. Zatímco ceny značek jako Start, Petra či Next nahoru půjdou, Viceroy, Red & White a Moon zůstanou pravděpodobně na stejných cenách jako v současnosti až do července, píše MfD.

Značka Marlboro podle MfD zdraží postupně ve dvou krocích.

Podle deníku to vyplývá z údajů o odebraných daňových kolcích pro jednotlivé značky a propočtů výrobců. "K odložení podražení přispěla akce Philipa Morrise, největšího výrobce cigaret, kterou naštval všechny konkurenty na českém trhu," píše.

Kutnohorský výrobce prý totiž podle deníku našel cestu, jak obejít zákaz 'křečkování' levnějších cigaret, platící od letošního roku.

Philip Morris prý ale tvrdí, že nový zákon dodržel. Využil jen jeho děr. "O těch cigaretáři dobře věděli, a proto spolu slavnostně uzavřeli 4. prosince v hotelu Four Seasons v Praze gentlemanskou dohodu, že je nebudou využívat," píše MfD.

Nová šéfka jedničky na trhu Anja Fiedlerová ji však podle konkurence porušila. Na konci ledna prý ostatní dovozci a výrobci zjistili, že Philip Morris má zásoby Red & White za cenu 42 korun až na deset měsíců, píše MfD.

Tím, že společnost neudala zásoby Red & White až na deset měsíců, vrhla vrhla zbývající kapacitu do marlborek. Zákon totiž reguluje jen celkovou výši zásob všech značek, které výrobce může mít. Philip Morris s nejvíce značkami si tak může dovolit s cenami nejvíce hrát. "U marlborek tak sice dojde hned v květnu ke zvýšení ceny, ale jen o čtyři koruny namísto devíti. Za 70 korun by měly v trafikách vydržet až do září, pak zdraží na 74 korun," píše.

Svými kroky donutil Philip Morris, který má 60procentní podíl na českém trhu, k posunutí zdražení i konkurenci. "Museli jsme se přizpůsobit. Nemáme sice takové zásoby, ale musíme cenu držet stejně dlouho jako Philip Morris," řekl MfD šéf Imperial Tobacco Kamil Provazník s tím, že budou cenu dotovat. Až do července nechají značku Moon za 41 korun. Tomáš Klvaňa z British American Tobacco nechtěl jejich kroky komentovat. Podle informací MfD má i tato společnost zásoby cigaret Viceroy za 42 korun až do července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK