Koruna vůči euru oslabuje, k dolaru posiluje

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Koruna dopoledne pokračuje v oslabování vůči euru a před 11:00 se obchodovala těsně pod hranicí 28 korun za euro. Naopak proti dolaru koruna posílila zpět pod hranici 21 Kč/USD na 20,95 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Slabší se dnes obchodují podle Tomáše Vlka z Patria Online rovněž ostatní měny v regionu. "Středeční komentář americké centrální banky, který byl mírnější, než se čekalo, nepřináší růst rizikovějším měnám," uvedl.

Podle analytika ČSOB Jana Čermáka se na jedné straně potvrzuje, že prudké zisky koruny z konce minulého týdne byly jednorázovou záležitostí. "Na straně druhé se ukazuje, že postupně klesající globální averze k rizikovějším investicím hraje do karet spíše ostatním výše úročeným středoevropským měnám než je koruna," uvedl.

Česká měna může být podle Čermáka investory opět použita k financování investic do ostatních regionálních měn, a tak nevylučuje, že se může pohybovat přesně opačným směrem než zlotý a forint. "To by znamenalo náchylnost k dalším ztrátám," uvedl.

Dolar po středečním jednání americké centrální banky skokově oslabil a usadil se podle Vlka na hladině 1,3360 USD/EUR. Následný komentář americké centrální banky totiž neobsahoval upozornění na možné zvýšení sazeb, což vyznělo pro dolar negativně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK