Rolníci nezablokují přechod s Rakouskem

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Zemědělci budou v pondělí na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti místo původně plánované blokády pouze demonstrovat a neměli by omezit dopravu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby o mírnější formě protestu rozhodl krizový štáb na základě výsledků středečního jednání, na němž se sešli zástupci ministerstva zemědělství, farmářů, zpracovatelů a obchodních řetězců. Rolníci chtějí akcí upozornit na situaci českých chovatelů prasat, které prý ohrožuje rostoucí dovoz masa.

Demonstrace by se mělo podle Veleby zúčastnit přes 200 lidí, vyzbrojených transparenty. Budou rozdávat letáky a uzeniny z domácí produkce. "Je to akce výstražná. Pokud řetězce, vláda a ministerstvo zemědělství nevezmou naše problémy a požadavky vážně, tak po sněmu Agrární komory, který je koncem března, přistoupíme k jiným akcím," uvedl Veleba.

Farmáři v úterý původně pohrozili blokádou hraničního přechodu s Rakouskem, a to kvůli rostoucímu dovozu vepřového masa do obchodních řetězců v Česku. Rakouskou hranici si zemědělci vybrali z toho důvodu, že odtud začal nedávno ve velkém dovážet vepřové maso obchodní řetězec Interspar. Tento řetězec nedávno zrušil prodej českého masa ve více než polovině svých obchodů. Zahraniční vepřové maso prodávají také obchody Ahold nebo Tesco. Podle Agrární komory kvůli dovozu čeští producenti masa ročně tratí přes 2,4 miliardy korun.

Proti blokádě se stavěl ministr zemědělství Petr Gandalovič, který žádal Agrární komoru, aby formu protestu přizpůsobila tomu, že ČR chce mít s Rakouskem dlouhodobě dobré vztahy. Kvůli tomu pozval ve středu ke společnému jednání zemědělce, zpracovatele a obchodníky.

Veleba po středeční schůzce prohlásil, že jestliže začal s obchodníky dialog a je vůle v něm pokračovat, protestní akce rolníků by nemusela být tak razantní. Pozitivně setkání hodnotil i předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud, podle nějž je rozhodující, že dotčené strany zasedly k jednacímu stolu. Také prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Helena Pískovská potvrdila, že obchodníci budou se zpracovateli a zemědělci dále jednat.

Změna v dodavatelích masa podle jednatele hypermarketů Interspar Martina Hrušky souvisí s ukončením činnosti české firmy Prima Group, která hypermarketům Interspar dodávala část masa. "Bohužel, čeští zpracovatelé nám nebyli schopni nabídnout své produkty v odpovídající kvalitě a množství. Proto došlo k tomu, že část masa na našich pultech bude pocházet z dovozu, ač se například u hovězího jedná z 80 procent o maso české, tedy od českých chovatelů," řekl v únoru Hruška.

Chovatelé uvádějí, že kvůli loňské nízké úrodě obilí za poslední rok stouply náklady na chov prasat v průměru o 15 procent, výkupní cena zvířat ale ve stejném období klesla o 17 procent. Předseda Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy Jaroslav Hajda prohlásil, že tuzemská produkce je stejně kvalitní jako dovozy. Česko se ale podle něj stává odbytištěm pro přebytky velkých cizích výrobců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK