Pražská burza vykročila k šestému růstu po sobě

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Pražská burza v dopoledni výrazným posílením vykročila k již šestému růstu po sobě. Trh se tak takřka vrátil na úroveň, na které byl před globálním poklesem světových trhů vyvolaným propadem čínských akcií na konci února. Hlavní index PX v 11:30 získal 1,21 procenta na 1701,8 bodu, vyplynulo z výsledků burzy.

Z jednotlivých akcií se dařilo zejména developerovi Orco a bance Erste. Cena akcií Orka narostla o 2,1 procenta na 3439 korun a akcií Erste o dvě procenta na 1650 korun. Nejvíce obchodované akcie energetické skupiny ČEZ, v níže stát bude prodávat sedm procent akcií, přidaly 1,6 procenta na 924 korun.

Trh v růstu podle obchodníků udržel příznivý vývoj vyspělých zahraničních burz, které povzbudila americká centrální banka rozhodnutím neměnit nynější hladinu úrokových sazeb. Nákupům se do oběda věnovaly hlavně zahraniční účty.

"Na trhu je opět vidět zahraniční kupce, nicméně někteří lokální investoři již realizují tučné krátkodobé zisky. I přes tento všeobecný růst je trh poměrně 'mrtvý', zdá se, že se kupcům do nějakých agresivních nákupů na těchto úrovních příliš nechce," popisoval vývoj obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK