ČEZ ohlásil největší investici do majetku mimo ČR

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Energetická společnost ČEZ oznámila dosud největší investici v zahraniční části skupiny. Podepsáním smlouvy na druhou etapu odsíření narostl celkový objem investic v polské elektrárně Skawina na více než miliardu korun. ČTK to dnes oznámil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Smlouva, která se týkala první etapy odsíření, byla podepsána loni v říjnu.

Smlouvu na druhou etapu odsíření podepsali zástupci Skawiny a představitelé dodavatelské firmy Rafako 14. března. "Jedná se o dosud největší zahraniční investici do již vlastněného majetku Skupiny ČEZ," poukázal mluvčí. Skawina je součástí ČEZ od loňského května.

První etapa odsíření, po němž bude elektrárna splňovat normy EU na vypouštění emisí oxidů síry, skončí letos v prosinci, celý projekt pak zhruba o rok později. ČEZ koupil elektrárnu Skawina společně s elektrárnou Elcho od americké společnosti PSEG Global. Za majoritní podíly zaplatil 180,8 milionu eur. Objemem za 10,8 miliardy korun šlo o největší českou investicí v zahraničí.

ČEZ chce v investicích v Polsku pokračovat. Pokud polská vláda obnoví privatizační proces, firma se do něj zapojí, řekl koncem února novinářům ve Varšavě generální ředitel ČEZ Martin Roman. Doplnil, že firma zvažuje v Polsku výstavbu nové elektrárny. Od loňského podzimu se akcie ČEZ obchodují na varšavské burze, která má největší akciový trh ve střední Evropě.

Do skupiny ČEZ, přední evropské energetické firmy a nejziskovější společnosti v ČR, patří dále bulharská elektrárna ve Varně a distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku. Letos by chtěl ČEZ dokončit jednání v Bosně a Hercegovině a zahájit projekt v Gacku, kde by celková investice do nového zdroje 500 až 700 megawattů, do modernizace současného zdroje a rozvoje tamního dolu měla převýšit 40 miliard korun. Možné investiční cíle v zahraniční bude ČEZ hledat i nadále, uvedl Roman před měsícem při prezentaci výsledků za loňský rok.

Majitelem 67,6 procenta ČEZ je stát, vláda nedávno schválila prodej sedm procent akcií ČEZ na kapitálovém trhu. Akcie ČEZ se před 14:30 na burze obchodovaly takřka za 920 korun při růstu o 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK