Na mítincích odborů ve Škodě 15.000 lidí, výroba narušena nebyla

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 22. března (ČTK) - Více než 50 informačních mítinků pořádaných odbory na podporu jejich mzdových požadavků se od pondělí do dneška zúčastnilo v automobilce Škoda Auto podle zdrojů ČTK přibližně 15.000 lidí. Firma má asi 23.000 kmenových zaměstnanců. Podle firmy mítinky výrobu vozů nijak neomezily. Odbory dříve tvrdily, že mítinky výrobu naruší.

"K žádnému výpadku či omezení výroby kvůli mítinkům nedošlo," řekl mluvčí automobilky Jaroslav Černý. K půlhodinovým mítinkům odbory využily přestávek v práci a uspořádaly je i v závodech Vrchlabí a Kvasiny. Shromáždění zahájily v pondělí v mladoboleslavské svařovně. Posledních několik mítinků se odehrálo dnes.

Mítinky odbory označily za předzvěst případné tříhodinové výstražné celopodnikové stávky. K ní by přistoupily, pokud by se s vedením na růstu mezd nedohodly. Firma již dříve uvedla, že jejím cílem je dohoda a odbory nemají k nátlakovým akcím žádný důvod.

Odbory požadují u tarifů průměrný růst 17 procent. Spolu s jejich dalšími požadavky to znamená nárůst celkového objemu mezd o 24 procent. Firma navrhla zvýšení tarifů o 6,1 procenta a návrh odborů již dříve označila za nereálný.

Dosud se konalo pět kol vyjednávání a nejdůležitějším výsledkem je ustoupení automobilky od zavedení nového mzdového systému, který by výrazně posílil pohyblivé složky mzdy. Odbory nový model odmítaly jako údajně nespravedlivý. Nyní by obě strany měly jednat o navyšování jednotlivých složek mzdy. Příští kolo kolektivního vyjednávání se uskuteční 26. března.

Zatím se odbory s firmou dohodly na vyšších příplatcích za ztížené pracovní prostředí a za noční práci. Firma dál navrhla zvýšení jednorázového bonusu na 8000 korun, zvýšení osobního ohodnocení, vyšší odstupné při propuštění z organizačních důvodů a vyšší půjčky na pořízení bydlení.

Při svých požadavcích odbory poukazují na výborné výsledky podniku, kterému loni čistý zisk vzrostl o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Podle odborů byla loni průměrná dělnická mzda v automobilce 22.057 korun.

V kolínské automobilce TPCA se firma a odbory dohodly na letošním růstu mezd o 7,5 procenta. Průměrná mzda ve výrobě se tak zvýší na 23.000 korun. V automobilce Tatra by růst mezd měl letos činit 4,25 procenta. Průměrná mzda se loni v Tatře přiblížila 21.000 korunám. Ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen letos stoupnou mzdy o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK