Philip Morris loni snížil zisk na 1,65 miliardy Kč

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Tabáková společnost Philip Morris snížila loni nekonsolidovaný čistý zisk na 1,647 miliardy korun z předloňských 3,05 miliardy Kč. Vyplývá to z pozvánky firmy na valnou hromadu, kterou nechala otisknout v dnešních Hospodářských novinách.

Výsledky jsou výrazně horší než odhady analytiků, kteří očekávali meziroční pokles na 2,2 až 2,3 miliardy korun. Důvodem poklesu je podle nich zejména pokračující přechod kuřáků k levnějším značkám kvůli rostoucí spotřební dani na cigarety.

Kvůli zvyšování spotřební daně, kdy se Česko musí postupně dostat na minimální sazbu stanovenou EU, kuřáci přechází k levnějším, méně ziskovým značkám, a Philip Morris ztrácí tržní podíl, podotkl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček. Zatímco v roce 2005 činil podíl dominantního hráče na domácím tabákovém trhu 67,6 procenta, ke konci loňska to podle odhadu bylo 61 procent.

Očekávané horší hospodaření tabákové firmy se odráží i v ceně jejích akcií na pražské burze. Ve čtvrtek oslabily o 1,54 procenta na 10.428 korun a obchodovaly se o zhruba 40 procent slabší než před rokem.

Nekonsolidované výsledky jsou podle analytiků stěžejní pro výplatu letošní dividendy. O ní bude valná hromada rozhodovat v úterý 24. dubna. Za rok 2005 Philip Morris vyplácel hrubou dividendu 1112 Kč na akcii.

Philip Morris ČR patří do skupiny Philip Morris International, která je součástí americké potravinářské a tabákové skupiny Altria.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK