Komárkova KKCG míří na Kypr, píšou HN

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek chce do léta přestěhovat sídlo skupiny na Kypr. Hospodářským novinám to potvrdil mluvčí skupiny Dan Plovajko. Důvodem je podle HN především výše daní. Zatímco na Kypru firmy platí jen desetiprocentní daň - tedy nejnižší z celé Evropské unie, pak v Česku musejí státu odvést 24 procent ze svého zisku, píšou.

Tak obrovský rozdíl ve výši daní může Komárkovi ušetřit mnoho milionů korun. Hospodářský výsledek skupiny KKCG za uplynulý rok by se měl podle Komárka pohybovat kolem pěti miliard korun.

"Skupina KKCG expanduje. Již nyní má více než deset poboček na čtyřech kontinentech. Proto plánuje mít své sídlo v té zemi Evropské unie s legislativním, účetním nebo daňovým prostředím, která nejlépe podporuje podnikání nadnárodních finančních skupin," řekl HN Plovajko.

Jméno skupiny se v novém prostředí podle HN měnit nebude.

Daňoví experti se shodují v tom, že byznysmeni přesouvají firmy nejen na Kypr, ale i do jiných zemí. Například do Nizozemska, Lucemburska nebo do Irska. Komárek tak zdaleka není jediným českým podnikatelem, který sídlo firmy do zahraničí stěhuje. Před ním podobný krok udělal finančník Petr Kellner. Ten přesunul sídlo PPF Group do Nizozemska. Některé další společnosti z jeho skupiny pak mají sídlo i na Kypru.

Podle unie offshore poradců České republiky je Kypr navíc jednou z mála zemí EU, která má uzavřené smlouvy o zamezení dvojího zdanění s řadou dalších států. Mezi nimi i s Českem.

"Obchodní aktivity do zemí s výhodnějšími daňovými režimy nyní přesouvá stále více firem. Zdaleka se tato migrace netýká jen Čechů," citují HN Petra Noščáka ze společnosti Apogeo Tax, která se zabývá daňovým poradenstvím.

Skupina Karla Komárka stále víc expanduje do zahraničí. Ve čtvrtek Moravské naftové doly, která do skupiny rovněž patří, oznámily, že začnou hledat ropu a zemní plyn v Maroku. Letos MND plánují průzkumné vrty v pěti zemích, připomínají HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK