MFD: Řediteli ČT hrozí žaloba kvůli milicionáři

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Generální ředitel České televize Jiří Janeček podle Mladé fronty Dnes čelí stále silnějšímu tlaku kvůli svým nejbližším spolupracovníkům, kteří si zadali s komunistickým režimem. Odboráři jej chtějí zažalovat za to, že bývalého člena Lidových milicí Františka Lamberta nechává ve funkci finančního ředitele. Reportéři se zase bouří proti tomu, že etičnost jejich práce posuzuje ředitel pro vnější vztahy Martin Švehla - bývalý člen KSČ, který za minulého režimu pracoval jako politický zpravodaj Československé televize a StB ho vedla jako důvěrníka, píše MfD.

Skandál kolem Lamberta vypukl letos v únoru, když se provalilo, že byl před listopadem 1989 členem Lidových milicí. Lustrační zákon přitom nepřipouští, aby bývalý milicionář vykonával funkci vrchního ředitele.

Rada ČT sice konstatovala, že manažeři tři a půl roku porušovali zákon, ale Lamberta podržela. Janeček ho s jejím souhlasem pouze přeřadil do funkce finančního ředitele. Lambertovi zastánci se odvolávají na nový zákoník práce, který omezil okruh funkcí, na něž se lustrační zákon vztahuje.

"Jenže odboráři nyní přišli na to, že Janeček porušil vnitřní předpisy. V pracovním řádu televize se totiž praví, že předpoklady lustračního zákona musí splnit všichni vedoucí pracovníci. Ve čtvrtek proto poslali dopis Radě ČT s výzvou, aby zjednala nápravu," píše MfD.

"Existuje důvodné podezření, že v České televizi je i nadále porušován platný předpis, což je v instituci veřejné služby stav naprosto nepřípustný," cituje deník odboráře.

Lamberta se nyní zřejmě pokusí dostat z vedení televize soudní cestou. "Nechali jsme si zpracovat právní rozbor, a pokud to bude možné, podáme na vedení ČT žalobu," řekl MfD člen výkonného výboru televizních odborů Adam Komers.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK