MfD: Povinné ručení se změní a podraží

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Ministerstvo financí chystá novelu zákona, která změní podmínky povinného ručení. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Novela má lépe chránit řidiče proti odpovědnosti za vysoké škody a oběti dopravních nehod budou díky ní snadněji získávat odškodné. Ručení by ale mohlo zároveň podražit. Novela bude uplatňována jen na nové pojistky, starší se nechají doběhnout beze změny.

Podle odhadů ministerstva financí by cena nově uzavíraných pojistek mohla vzrůst až o pět procent. V případě běžné pojistky na Škodu Fabia by to podle MfD znamenalo zvýšení platby přibližně o 300 korun ročně. Pojišťovny možné zvýšení cen nechtěly komentovat, dopady novely ale mohou být oslabeny jejich konkurenčním bojem.

Úprava povinného ručení se chystá v souvislosti se zaváděním směrnice EU nazývané podle MfD v pojišťovací hantýrce "pátá motorová", která musí platit od 11. června. Od letošního června by tak mohla platit i česká novela. Ve čtvrtek ji sice odmítla legislativní rada vlády kvůli formálním nedostatkům, ty by ale měly být opraveny během několika týdnů.

Další výraznou změnou, kterou má novela přinést, je větší ochrana před lidmi, kteří ujíždějí z místa činu. Pokud nyní viník nehody ujede a nepodaří se ho vypátrat, poškozený dostane od pojišťovny pouze náhradu za poškozené zdraví. Pokud nemá vlastní havarijní pojistku, za škody na autě náhradu nedostane. Novela má ale přinést změnu. Jestliže poškozený utrpí závažnou škodu na zdraví, pojišťovna mu zaplatí i rozbitý majetek.

Zásadní změnou bude i zvýšení minimální hranice, na kterou pojišťovny řidiče pojišťují pro případ, že způsobí hmotnou škodu. Částka se zvedne z dosavadních 18 na 35 milionů. "Navrhujeme využít možnosti provést toto navýšení postupně, a to do června 2012," řekl MfD Vladimír Přikryl z ministerstva financí. Směrnice totiž umožňuje státům využít až pětileté přechodné období.

Novela má upravit i prokazování povinného ručení. Řidiči už by s sebou nemuseli vozit doklad o pojištění; má ho zcela nahradit takzvaná zelená karta, která bude stačit také kontrole silniční policie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK