Japonské akcie na třítýdenním maximu, dolar stabilní

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. března (ČTK) - Akcie na japonském trhu dnes dále mírně rostly a jejich index se dostal nejvýše za tři týdny. Investoři po čtvrtečním prudkém růstu dokupovali akcie firem, které zatím za oživením zaostávaly. Na devizovém trhu si dolar uchoval čtvrteční zisky, dosažené poté, co trh přehodnotil dopady změněného postoje americké centrální banky (Fed). Ta dala najevo, že bude nyní držet úroky po nějakou dobu na stabilní úrovni.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru vzrostl o 0,35 procenta na 17.480,61 bodu. Širší index Topix získal 0,59 procenta a končil na 1741,94 bodu.

Investoři kupovali akcie firem, které v posledním oživení ještě příliš nerostly. Týkalo se to především akcií bank jako Mitsubishi UFJ Financial Group. Slabší kurz jenu dopomohl k růstu akcií automobilek v čele s Hondou. Výrazně vzrostly i akcie farmaceutické firmy Eisal po zprávě, že koupila americkou firmu Morphotek.

Na devizovém trhu si dolar zachovával předchozí zisk k euru i jenu. Vyhlídky na to, že Fed již nehodlá zvyšovat úroky, by podle analytiků mohly investory přimět k obnovení rizikovějších investic, z čehož by těžil právě dolar.

V závěru obchodování dolar k euru kótoval na 1,3330 USD, beze změny proti čtvrtečnímu závěru v USA. K jenu byl na 118,11 JPY a euro k jenu zůstalo kolem 157,40 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK