Brusel hrozí Česku soudem kvůli omezování antimonopolního úřadu

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. března (zpravodajové ČTK) - Evropská komise dnes Česku pohrozila soudem kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle Bruselu česká legislativa omezuje pravomoci úřadu při případném zakazování kartelu a při postihování dominantního postavení v sektoru elektronických komunikací. Vyjádření českých úřadů ČTK zjišťuje.

Česko má nyní dva měsíce na to, aby změnilo některá ustanovení v zákoně o ochraně hospodářské soutěže, jinak by celá věc mohla doputovat až k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. "Je nezbytné, aby české orgány urychleně provedly změnu legislativy, a umožnily tak českému orgánu pro hospodářskou soutěž uplatňovat právní předpisy Evropského společenství v oblasti elektronických komunikací," řekla dnes komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Podle Kroesové byla pravomoc uplatňovat předpisy Evropské unie, která byla poskytnuta národním orgánům pro ochranu hospodářské soutěže, důležitou součástí evropské reformy protikartelových zákonů. "Je nezbytně nutné, aby tyto orgány mohly pokračovat v plnění svých úkolů," dodala.

Celý problém se táhne od července 2006, kdy komise Česku zaslala úřední oznámení s žádostí, aby poskytlo o této záležitosti bližší informace. Česká republika ve své odpovědi skutečnosti uvedené komisí nepopřela a informovala, že připravuje návrh novely zákona o ochraně hospodářské soutěže. EK se však domnívá, že český zákon o hospodářské soutěži stále nebyl uveden do souladu s právními předpisy EU.

Zmíněnou novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže podepsal ve čtvrtek prezident Václav Klaus. Antimonopolní úřad získal na základě novely zpět působnost v elektronických komunikacích, o kterou přišel před dvěma lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK