IDC: Češi loni zvýšili útratu za PC o čtvrtinu na 18 miliard Kč

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - V ČR loni prodali výrobci a distributoři nové počítače za 848 milionů dolarů, tedy v přepočtu 17,8 miliardy korun. Oproti roku 2005 to znamená růst o 26 procent. Řekl to analytik IDC Jiří Hellebrand.

Počet prodaných kusů se podle IDC zejména díky silné poptávce po přenosných počítačích zvýšil o čtvrtinu na 775.000 strojů. Nejprodávanější značkou byl Acer, následoval Hewlett-Packard a Dell. Samotný prodej notebooků, které tvořily kolem 49 procent z celkového počtu, se zvýšil meziročně o 43 procent.

Podle generálního ředitele české pobočky Dell Františka Schneidera se loni v posledním čtvrtletí poprvé prodalo více notebooků než stolních počítačů a tento trend by měl pokračovat i letos. Trh notebooků by měl podle něj růst dvojciferně, zatímco u desktopů počítá se stagnací nebo nárůstem o jednotky procent.

Podle odborníků lze očekávat i růst průměrné ceny počítače. Ta již není hlavním kritériem při výběru PC a zákazníci se více dívají na výkon a servisní služby, ale také vzhled počítače.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK