Expert: Čína zřejmě předstihne USA v emisích CO2 již letos

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. března (ČTK) - Čína pravděpodobně již v letošním roce předstihne Spojené státy a stane se největším světovým emitentem skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého. Vyplývá to podle dnešní zprávy agentury Reuters z čínských údajů o vývoji energetiky, které analyzoval Gregg Marland z amerického Centra pro analýzu a informace o oxidu uhličitém (CDIAC). Emise skleníkových plynů se podle řady vědců výrazně podílejí na globálním oteplování.

Tyto odhady naznačují, že světová dohoda o omezování skleníkových plynů bude zbytečná, pokud se k ní nepřipojí velké rozvojové země jako Čína a Indie. Ty to zatím vehementně odmítají, protože si chtějí udržet silný ekonomický růst a zbavit se všudypřítomné chudoby. Platnost Kjótského protokolu, kde rozvojové země žádné závazky nemají, končí v roce 2012 a nyní se začíná jednat o nové dohodě.

Pro rok 2005 spočítal Marland emise CO2 v Číně na 5,3 miliardy tun proti 5,9 miliardy tun v USA. Zatímco však v Číně loni vzrostly emise o více než devět procent, v USA v zásadě stagnovaly. To by znamenalo, že letos Čína při podobném tempu růstu USA již předstihne. "Zdá se mi pravděpodobné, že Čína se letos dostane před Spojené státy," uvedl Marland z institutu, který dodává data vládám, výzkumným ústavům a nevládním organizacím po celém světě.

Mezinárodní agentura pro energetiku (IEA) již loni v listopadu odhadla, že při zachování současných trendů Čína předstihne USA v emisích uhlíku před rokem 2010. Čínské úřady sdělily, že zatím spolehlivé odhady emisí nemají. IEA odhaduje, že Čína do roku 2015 postaví tolik elektrárenských kapacit, kolik jich je nyní v celé Evropské unii. Většina z čínských elektráren je na uhlí, které se podílí na průmyslových emisích CO2 nejvíce.

Ještě v roce 2003 byly USA jakožto zdaleka největší světová ekonomika také největším emitentem CO2 s podílem 23 procent na světových emisích. Čína byla druhá s 16,5 procenta, třebaže tehdy byla v pořadí světových ekonomik až ve druhé polovině první desítky. Nyní je Čína v ekonomické produkci čtvrtá na světě.

Podle nedávných údajů Rámcové konvence OSN o změně klimatu rostly americké emise skleníkových plynů v první polovině tohoto desetiletí do roku 2004 celkově jen o 1,3 procenta. V celé 15členné EU, která přitom na rozdíl od USA uplatňuje Kjótský protokol, vzrostly v té době emise o 2,4 procenta, tedy téměř dvojnásobným tempem. Ekonomika USA přitom rostla rychleji než evropská, a v USA se také za tu dobu výrazně zvýšil počet obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK