CVVM: Daně lidí s vysokými příjmy považují lidé většinou za nízké

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Většina veřejnosti nepovažuje rozložení daňového břemene mezi jednotlivé příjmové skupiny obyvatelstva za příliš spravedlivé. Nadměrnou zátěž nesou podle převládajícího mínění lidé s nízkými příjmy, výše daní u skupiny lidí s vysokými příjmy je nejčastěji pokládána za nízkou. Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), provedeného začátkem února.

Z šetření vyplynulo, že 20 procent občanů považuje daně lidí s vysokými příjmy v Česku za vysoké, 24 procent za přiměřené a 43 procent za nízké, v tom 12 procent dokonce za příliš nízké. Daně lidí s průměrným příjmem jsou necelou polovinou (47 procent) respondentů hodnoceny jako vysoké a přibližně dvěma pětinami (42 procent) jako přiměřené; za nízké je označují dvě procenta dotázaných. Daně lidí s nízkým příjmem vidí dvoutřetinová většina občanů (66 procent) jako vysoké, 23 procent jako přiměřené a opět jen dvě procenta jako nízké.

Analýza ukázala relativně největší a nejčetnější rozdíly v postojích, které se týkaly výše daní lidí s vysokými příjmy. Častěji názor, že pro tuto skupinu jsou daně vysoké, vyjádřili absolventi vysokých škol, podnikatelé, odborníci, manažeři, respondenti z domácností s vyšším čistým měsíčním příjmem a stoupenci ODS. Častěji za nízké označovali daně této skupiny obyvatelstva dotázaní ve věku nad 60 let, důchodci, dělníci, respondenti z nižších příjmových kategorií, lidé se špatnou životní úrovní a příznivci ČSSD, KDU-ČSL a především KSČM.

V případě výše daní lidí s průměrným příjmem analýza zjistila poněkud vyšší podíl těch, kdo soudí, že daně jsou příliš vysoké, mezi stoupenci ODS.

U lidí s nízkými příjmy se názor, že jsou daně přiměřené či dokonce nízké, vyskytoval relativně častěji na úkor mínění, že jsou vysoké, mezi absolventy vysokých škol, manažery a odborníky, lidmi s dobrou životní úrovní a příznivci ODS. Naopak poněkud vyšší podíly mínění, že jsou vysoké, a menší výskyt vyjádření, že jsou přiměřené, byl zaznamenán mezi důchodci, nezaměstnanými a respondenty se špatnou životní úrovní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK