Masový odliv podniků do ciziny prý nehrozí

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - České podniky nebudou masově stěhovat svá sídla do daňových rájů, shodli se analytici a zástupci podnikatelů. Důležité ale podle nich bude, aby sliby o snižování daňové zátěže, reformách a zlepšování podnikatelského prostředí nezůstaly jen na papíře. Konkrétní výše sazby daně ale prý není pro sídlo firmy zásadním kritériem.

Například majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek oznámil, že chce do léta přestěhovat sídlo skupiny na Kypr. Důvodem je prý především výše daní. Zatímco na Kypru firmy platí jen desetiprocentní daň, tedy nejnižší z celé EU, v Česku musejí státu odvést 24 procent ze svého zisku.

V případě firem Karla Komárka je logickým důvodem odchodu kromě daňových aspektů asi také to, že se čím dále větší část jejich aktivit odehrává v zahraničí, řekl ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. "Nemyslím, že by teď následoval masový úprk firem z Česka," podotkl. Tento příklad je podle něj ale užitečným připomenutím, že v době globalizace je nutné, aby stát při formování podnikatelského prostředí bral v potaz zájmy podnikatelů vážně.

Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl míní, že Komárek není první ani poslední, kdo využil možnosti nižšího zdanění. Před ním už to udělali i jiní úspěšní podnikatelé, například Zdeněk Bakala. Je to podle něj nepříjemný trend, důsledek dlouholeté nečinnosti politiků a jejich nechuti udělat něco pro zjednodušení daňové soustavy a snížení daní. Jedním z důvodů přesídlení může prý být i podřízené postavení plátce daní vůči státu.

Kyperská vláda pro místní podnikatele připravila přitažlivější podmínky a nejde jen o výši daní, upozornil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. "Uvažovat o tom, že bychom takové úrovně daňové zátěže dosáhli u nás, asi není v tuto chvíli reálné. Existují ale i jiné motivační nástroje, kterými mohou národní exekutivy přispívat k tomu, aby se firmy nestěhovaly za lepším," poznamenal.

V otázce rozhodnutí odejít z ČR nejde pouze o daně, obecně je to otázka stavu současného podnikatelského prostředí v Česku, souhlasil předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Negativní dopad na hospodaření, konkurenceschopnost a celkové fungování českých firem má vysoká míra regulace, neflexibilní trh práce, špatná vymahatelnost práva, vysoké daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění, dodal. Šeich ale doufá, že daňový reformní balíček, který je připravován současnou vládou, firmy od podobných kroků odradí.

Soupeřem Česka nemohou být daňové ráje, tvrdí analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Pro firmy jako DHL či Microsoft, které zde mají regionální sídla, není nejdůležitějším kritériem výše daňové sazby. "Co fiskální politika ale dělat může, je zjednodušovat podmínky pro byznys a moc se mu neplést pod nohy," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK