Koruna se držela pod 28 Kč/EUR, k dolaru oslabila nad 21 Kč/USD

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Česká měna se po celý den bez větších pohybů nadále v poklidu obchodovala těsně pod hranicí 28,00 korun za euro. Po 17:00 stála na 27,97 Kč/EUR. Proti dolaru koruna oslabila mírně nad hranici 21,00 Kč/USD, závěr ji zastihl na 21,03 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní obchodování s domácí měnou se nijak výrazně nelišilo od předchozího dne a koruna se i nadále pokoušela testovat hranici 28,00 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Pomáhaly ji k tomu podle něj i ostatní regionální měny, které během dne ztrácely.

Pátek přinesl na devizové trhy klid, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Koruna k euru se již druhým dnem pohybuje v úzkém obchodním pásmu 27,90 až 28,00 Kč/EUR, aniž by měla silný trend. "Podíváme-li se na korunu z hodně dlouhého nadhledu, pak můžeme její pohyb popsat jako sérii 'oprav' předešlého vývoje - neboli korekcí v dealerské hantýrce," poznamenala.

Koruna se podle ní může již v průběhu několika dní navrátit ke svému několikaletému mírně posilujícímu trendu k euru. Již duben by tak mohl přinést posílení k hranici 27,50 Kč/EUR a dokonce její mírné prolomení, odhadla. Ekonomický kalendář zůstává i pro nadcházející dny prázdný. "Neočekáváme, že by devizový trh reagoval na výsledek zasedání bankovní rady ČNB," podotkl Škop.

Klid dnes vládl i na eurodolarovém trhu. Po nepatrném čtvrtečním posílení si americká měna k euru vybírala oddechový čas. Zatím však podle Šichtařové zdaleka nemá vyhráno, naopak nálada na eurodolarovém trhu je prý velmi protidolarovská. Současné dlouhodobé oslabování dolaru stěží zastaví jakékoliv nové makroekonomické informace, míní ekonomka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK