Burza ve 12. týdnu ani jednou nezakolísala

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Pražská burza ve 12. týdnu ani jednou nezakolísala a v součtu s předešlými výkony natáhla řadu růstů na sedm po sobě. Obchodní aktivita byla vysoce nadprůměrná. Hlavní index trhu PX zpevnil o čtyři procenta na 1708,9 bodu a vrátil se tak na hodnoty, které na konci února okupoval před dvěma vlnami globálních propadů na akciových trzích, vyplynulo ze statistik.

K událostem týdne patřilo rozhodnutí o prodeji sedmi procent akcií energetické skupiny ČEZ přes kapitálové trhy. Česká vláda akciový trh k privatizaci ještě nepoužila. Podrobný postup při prodeji nebyl zveřejněn, vláda chce vytěžit nejméně 31 miliard korun. O akcie má zájem i samotný ČEZ. Obchodníci očekávají po akciích ČEZ vysokou poptávku, jen v týdnu akcie ČEZ vyrostly o šest procent na 927,6 koruny.

Na rekordních cenách se obchodovaly akcie výrobce léčiv Zentiva, které s podporou nedávno oznámeného vstupu na velký turecký trh akvizicí tamní přední firmy posílily o dalších 5,5 procenta na 1452 korun. První týden v indexu PX prožily dvě nové emise. Úspěšnější byly akcie developerské skupiny ECM a přidaly 2,85 procenta na rekordních 1838 korun. Akcie textilní firmy Pegas si polepšily o půl procenta na 719,8 koruny.

Propadákem týdne se naopak staly akcie společnosti Philip Morris, což způsobil nečekaně silný pokles zisku v loňském roce. Analytici očekávali 2,2 až 2,3 miliard korun, Philip Morris ale vydělal jen 1,65 miliardy korun. Philip Morris pravidelně odvádí celý zisk na dividendy, které tímto klesly na odhadovaných 600 korun na akcii po minulé hodnotě 1112 korun.

Investoři zobchodovali akcie za celkových 23,4 miliardy korun po předešlém objemu 20,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK