Porsche zvýší podíl ve VW na 31 pct

25.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. března (ČTK) - Výrobce luxusních vozů Porsche plánuje zvýšit svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen AG, jejíž součástí je i Škoda Auto, na 31 procent ze současných 27,3 procenta. Majoritní podíl v automobilce však zatím získat nechce. Prohlásil to o víkendu mluvčí Porsche Anton Hunger.

Firma Porsche oznámila, že představenstvo společnosti na mimořádném zasedání schválilo zvýšení podílu. Podle německých zákonů však firma poté, co získá v jiné společnosti podíl 30 procent, musí učinit nabídku na odkup zbývajících akcií. Protože Porsche majoritu ve Volkswagenu nechce, rozhodlo se učinit pouze nejnižší možnou nabídku na odkup, která je o 14 procent nižší, než činila páteční závěrečná cena akcií Volkswagenu. Domnívá se proto, že akcie k prodeji nikdo nenabídne. Pokud by se nabízející našel, chce Porsche podle Hungera akcie opět prodat.

Hunger však odmítl odpovědět na otázku, zda by se firma Porsche mohla ucházet o Volkswagen někdy v budoucnosti.

Porsche chce podle vlastních slov zvýšit podíl ve Volkswagenu, protože se obává, že Evropská unie donutí Německo zrušit zákon, který blokuje zahraniční převzetí Volkswagenu. Porsche je již nyní největším akcionářem Volkswagenu, druhým největším je s podílem 20,3 procenta spolková země Dolní Sasko.

EU podala na Německo stížnost k soudu kvůli Volkswagenu v roce 2005. Generální advokát Evropského soudního dvora Dámaso Ruiz-Jarabo Colomer v únoru prohlásil, že německý zákon nesplňuje hlavní podmínku pro zákaz zahraničního převzetí, kterou je veřejný zájem. Porsche se proto domnívá, že Evropský soudní dvůr potvrdí neplatnost zákona a Německo ho tak bude muset změnit nebo zrušit.

Předseda a bývalý generální ředitel Volkswagenu Ferdinand Piëch je členem rodiny, která kontroluje Porsche, a vnukem severočeského rodáka Ferdinanda Porscheho, konstruktéra legendárního modelu Volkswagen Brouk. Rodiny Porschů a Piëchů vlastní více než polovinu akcií a volebních práv v automobilce Porsche.

Zpráva přichází po měsících spekulací o možném zvýšení podílu Porsche ve Volkswagenu, které pomohly od počátku letošního roku k růstu akcií automobilky o více než třetinu na nový rekord, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK