NKÚ: Situace v zadávání veřejných zakázek je neudržitelná

25.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Zadavatelé veřejných zakázek nejsou ochotni ani schopni řešit neudržitelnou situaci, která v této oblasti panuje. Jde přitom o věc, kterou velmi přísně sleduje Evropská unie a veřejnost ji chápe jako podhoubí možné korupce. Uvádí to Nejvyšší kontrolní úřad ve výroční zprávě za loňský rok. Na nedostatky v zadávání veřejných zakázek poukazuje NKÚ v kontrolních závěrech i ve výročních zprávách již několik let.

Podle odhadu nevládní organizace Transparency International připravily jen v roce 2004 neprůhledné státní zakázky stát o více než 32 miliard korun. Více než polovina veřejných zakázek se neodehrává podle příslušného zákona. Podle loňské zprávy Světové banky navíc korupce při veřejných zakázkách v tuzemsku roste, zatímco v celé střední a východní Evropě klesá.

Porušení zákona o zadávání veřejných zakázek nacházeli kontroloři opakovaně a chyby nastávaly ve všech fázích zadávacího procesu. Zadavatelé často obcházejí zákon nebo ho zcela ignorují, nevyhlašují veřejnou obchodní soutěž a zadávají zakázky jedinému zájemci. NKÚ uvádí jako příklad obec Rudoltice, která zadala zakázku na výstavbu bytů za víc než 100 milionů korun jí zřízené příspěvkové organizaci s pouhými dvěma zaměstnanci. Zadavatelé také dělí větší zakázky na menší, které přidělují samostatně, ačkoli to zákon zakazuje.

Nedostatky shledali kontroloři i jinde. Například ministerstva se ani loni nestarala, aby se peníze ze státního rozpočtu určené na investiční výstavbu vynakládaly efektivně, účelně a hospodárně. Nynější metodika také nemotivuje u těchto projektů investory k úspoře peněz. Například rekonstrukce a dostavba justičního areálu v Praze Na Míčánkách se kvůli zvyšování cen během stavby prodražila o 290 milionů korun.

Pochybily i další organizace, které hospodaří s majetkem státu. Jako jeden z příkladů uvádí NKÚ Českou konsolidační agenturu. V ní kontroloři zjistili nepřiměřeně vysoké výdaje na mzdy i vysoké náklady na školení a studium pro omezený počet zaměstnanců.

NKÚ loni podal na základě zjištění z kontrol čtyři trestní oznámení. Za loňský rok schválil celkem 44 kontrolních závěrů. Během nich zkontroloval majetek a peníze státu v celkovém objemu téměř 280 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK