Veleba: Někteří obchodníci podvádějí při prodeji masa

25.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Některé obchodní řetězce podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby při prodeji masa podvádějí své zákazníky, protože uvádějí nepravdivé informace o původu masa dováženého ze zahraničí. Jména obchodníků Veleba neuvedl. Výsledky vlastní kontrolní akce zaměřené na nabídku masa v tuzemských obchodech Agrární komora oznámí příští týden.

Veleba řekl, že na balíčku s masem dovezeným ze zahraničí je v některých českých obchodech například uvedeno, že pochází z býka, ve skutečnosti je to ale levnější maso z krávy. "Proč, to je jasné. Je tam veliký rozdíl v nákupní ceně," uvedl.

Maso dovážené ze zahraničí podle Veleby nemusí být tak důkladně značené jako maso z Česka, u kterého je uváděno například číslo zvířete nebo datum a místo jeho porážky. Dodal, že v poslední době roste v zahraničí poptávka po českých kravách.

Agrární komora podrobnosti o svém průzkumu nabídky masa v tuzemských obchodech zveřejní v úterý. "Chceme upozornit na to, že maso je jiné, než je (na pultech obchodů) deklarováno. Máme v rukou autorizované materiály. Není to plácnutí do vody," uvedl Veleba v dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK