Topolánek v HN: Koalice se dohodla, daň z příjmu bude 15 pct

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Od příštího roku by lidé měli platit ze svých příjmů jednotnou daň ve výši 15 procent. Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) o připravovaných reformách potvrdil, že koaliční vláda se na sazbě daně dohodla. Potvrdil také, že na daních nejméně ušetří střední třída.

S 15procentní sazbou počítal i návrh ministerstva financí, který v minulých týdnech projednávali ekonomičtí ministři. Nikdo z nich však dosud nechtěl otevřeně potvrdit, že návrh už je konečný. Celý balík reforem daní a sociálních dávek představí kabinet 3. dubna.

"U daně z příjmu fyzických osob plníme základní program ODS - rovnou daň 15 procent. Stále ještě diskutujeme o slevách na dani a dalších věcech, které jsou za touto sazbou," řekl premiér.

Podle dostupných informací z tisku by ovšem daňovým základem neměla být hrubá mzda po odečtení sociálního a zdravotní pojištění, ale takzvaná superhrubá mzda zahrnující obojí pojistné, a to placené zaměstnancem i zaměstnavatelem. Základ, z něhož se daň počítá, tak bude o 47,5 procenta vyšší než dnes.

Podle Topolánka však na daňové reformě vydělají všichni. "Na dani z příjmu ušetří všichni. Nezajistí to samotná sazba, ale slevy na dani," řekl Topolánek. Základní sleva na dani by se měla podle posledního návrhu ministerstva financí zvýšit z 600 Kč na 2070 korun. Sleva na dani na dítě by vzrostla z 500 na 870 korun měsíčně a na partnera, který nemá vlastní příjmy, z 350 na 2070 měsíčně. Tyto slevy se však mohou ještě změnit.

Premiér přiznal, že nejméně ušetří lidé s průměrnými příjmy 20.000 až 25.000. Zároveň však upozornil, že spolu s dalšími reformami, jako je bouráním bariér pro podnikání, se podmínky pro střední třídu celkově výrazně zlepšují. "Ve střednědobém pohledu vydělají nejvíc," dodal Topolánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK