HN: Dráhy stále nemají vagony od Siemensu, zaplatily za ně předem

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Českým drahám (ČD) dodnes chybí deset komfortních vagonů, které měla společnost Siemens dodat v prosinci 2005. Celková objednávka ze srpna 2003 zněla na šestadvacet osobních vozů za 43 milionů eur, tehdy asi 1,35 miliardy korun. Dráhy přitom za vagony zaplatily předem. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Dráhy předpokládaly, že vozy budou nasazeny do vlaků EuroCity v grafikonu připravovaném v prosinci 2005. Firma ale vozy nedodala, první se přejímaly až 22. listopadu loňského roku," uvedl člen Dozorčí rady ČD Jaromír Dušek.

Dráhy za vagony podle HN zaplatily předem. "Šlo o nepochopitelnou výjimku," řekl Dušek. Dozorčí rada proto loni v listopadu požádala vedení ČD, aby vůči dodavateli uplatnilo maximální smluvní sankce za špatnou kvalitu a pozdní dodávku. Penále může činit až deset procent hodnoty dodávky - 130 milionů korun. "Mezi společností Siemens a Českými drahami jednání o kompenzacích probíhají. Nejsou ukončena, proto je nemohu komentovat," uvedl mluvčí Siemensu v Česku Petr Sedláček. Podle jeho vyjádření převzaly ČD do letošního března šestnáct vagonů prvních a druhých tříd, zbývajících deset firma dodá do konce dubna.

Vůz první třídy typu Ampz od Siemensu má 58 sedadel a stojí zhruba 55 milionů. Může jezdit rychlostí 200 kilometrů za hodinu, má tlakotěsné provedení a dva vakuové záchody. A také "pomačkanou" střechu, dodávají HN. "Deformace vznikly přibodováním střechy ke stěnám vozu. V místech deformací je materiál zeslaben a s ohledem na dynamické namáhání a klimatické vlivy existuje riziko vzniku trhlin," řekl drážní technik, který z obavy před ztrátou zaměstnání nechce být jmenován.

Mluvčí ČD Aleš Ondrůj jeho názor kategoricky odmítá. Podle něho jde o moderní technologii a vypadají tak všechny vozy tohoto typu, které v Evropě jezdí. Přesto určité nedostatky na vagonech připouští: "Naši přejímači nebyli spokojeni s kvalitou některých prvků na vozech. Požádali jsme o jejich odstranění před převzetím. S ohledem na to ani nebudeme takové nedostatky konkretizovat."

Výtky odmítá i Siemens. "Vozy, které byly Českými drahami převzaty do provozu, fungují zcela bez závad," řekl Sedláček.

Siemens nedodává drahám jen osobní vozy. V červnu 2005 podepsala firma s drahami smlouvu na dodávku 12 lůžkových vozů za asi tři čtvrtě miliardy korun. Dráhy je měly převzít loni v listopadu. Dodnes je nemají. "Lůžkové vozy mají jen minimální zpoždění. Bylo způsobeno změnou předpisů v průběhu výroby i dodatečnými požadavky zákazníka na vybavení," uvedl Sedláček. Lůžkové vozy podle něho Siemens drahám dodá do konce tohoto týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK