LN: Káva zřejmě kvůli velké úrodě zlevní

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Hodnota kávových bobů na světových burzách se od začátku roku propadá. Pokud bude vývoj pokračovat stejným tempem, pocítí podle analytiků pokles cen i milovníci kávy, píšou dnešní Lidové noviny (LN).

Zatímco na začátku roku dosahovala cena kávy Robusta na londýnské burze 1635 dolarů (34.335 korun) za tunu, v polovině března to bylo jen 1478 dolarů.

"Cena kávy klesá hlavně kvůli zvyšujícímu se stavu jejích zásob. Spekuluje se, že současný déšť v Brazílii bude mít pozitivní dopad pro velikost sklizně," citují LN analytika společnosti Colosseum Martina Urbana. Brazílie je přitom největším producentem kávy na světě. Letos by mohla sklidit až 36 milionů žoků. Brazilská vláda přitom původně produkci odhadovala na maximálně 31 milionů žoků.

Z kávy Robusta se vyrábí především instantní káva, zlevňují ale i další druhy kávy, například Arabica, která tvoří 75 procent celosvětové produkce. Arabica zlevnila od začátku roku o téměř 30 procent.

Podle LN je dost pravděpodobné, že se zlevnění kávy dočkají i čeští konzumenti. Cena kávy v Česku totiž v posledních letech klesá. Podle údajů Českého statistického úřadu nakupovali Češi v roce 1998 sto gramů rozpustné kávy v průměru za 122,68 Kč, v roce 2001 to bylo 103,85 a loni se cena propadla až na 75,20 koruny. Cena přitom paradoxně klesá, i když Češi kupují kávy každým rokem více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK