Pražská burza dopoledne posílila těsně nad rekordní závěr

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Pražská burza dopoledne znovu posílila a těsně tím překonala zatím rekordní závěr z počátku února. Více než procentním růstem trh podporovaly akcie společností CME a ČEZ. Hlavní index PX v 11:30 přidal 0,57 procenta na 1718,6 bodu, vyplynulo z průběžných výsledků. Do pátku burza zaznamenala sedm růstů po sobě.

Akcie energetické společnosti ČEZ zpevnily po nákupech zahraničích investorů o 1,1 procenta na 938,1 koruny. S akciemi ČEZ se uskutečnily obchody za 600 milionů korun, což představovalo takřka polovinu aktivity celého trhu. V Česku se podle analytiků dá očekávat pokračující zdražování elektřiny směrem k úrovni v Německu. V ČR se platí za megawatthodinu 43 eur, v Německu je to zhruba o deset eur více, uvedl Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.

Akcie mediální skupiny CME vyrostly o 1,7 procenta na 1834 korun a akcie společnosti Philip Morris si polepšily o procento na 9810 korun. Český akciový trh posiloval přes oslabování většiny burz v okolí, když maďarský akciový trh ztrácel 0,3 procenta a německý burzovní index DAX byl níže o 0,1 procenta.

Na vůbec nejvyšší hodnotě v historii 1718,4 bodu uzavřel index PX letos 6. února. Poté domácí trh prošel několika vlnami výprodejů kvůli globálním výkyvům a počátkem března PX končil obchodování na hodnotě 1593,6 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK