EK: Česko dostane méně povolenek, než o kolik žádalo

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. března (zpravodajové ČTK) - Česká republika dostane pro roky 2008 až 2012 téměř o 15 procent méně emisních povolenek, než o kolik žádala Evropskou komisi. Česko Brusel požádalo o povolenky na 102 milionů tun emisí CO2 ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun ročně. Novináře o tom dnes informovala EK.

Brusel stejně jako v případě drtivé většiny ostatních členských států ČR vytýká, že žádala o daleko více povolenek na emise CO2, než dosud české podniky vypouštěly do ovzduší. V letech 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici povolenky na 97 milionů tun. V roce 2005 jich využily jen na 82 milionů tun.

Přesto není "škrt" Evropské komise v emisním plánu tak výrazný jako v případě některých dalších států. Jen dnes komise seškrtala polskou žádost o více než čtvrtinu. Česko tak stejně jako Polsko budou muset svůj emisní plán upravit podle požadavků EK. Pokud by nesouhlasily se stanoveným limitem, musely by se obrátit na Evropský soudní dvůr, podobně jako Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK