Bursík: Škrty v alokačním plánu neomezí český průmysl

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Rozhodnutí Evropské komise snížit návrh na objem českých průmyslových emisí oxidu mezi lety 2008 a 2012 přivítal ministr životního prostředí a vicepremiér Martin Bursík (SZ). Český průmysl podle jeho názoru škrty Bruselu neomezí. Pro roky 2008 až 2012 dostane Česko o téměř 15 procent méně povolenek, než o kolik žádalo. Nevládní ekologické organizace škrty očekávaly a kvitovaly, autoři původního návrhu od nich navíc možná obdrží titul Ropák roku.

Návrh zněl na 102 milionů tun emisí CO2 ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun ročně. S limitem nižším než 90 milionů tun nesouhlasí ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Přidělené množství povolenek je o pět procent vyšší než jsou reálné emise českého průmyslu. Je zřejmé, že Komise se rozhodla neopakovat chybu při přidělování povolenek v minulém kontrolním období a jejím cílem je zvýšit cenu emisních povolenek na trhu," řekl Bursík ČTK. Doplnil, že cílem systému je snižovat emise, nikoli nechat firmy vydělat na prodeji povolenek, které jim přebývají v důsledku jejich příliš benevolentního přidělování.

Komise si je podle ministra vědoma, že nyní určí, zda Evropa bude systém emisního obchodování dále rozvíjet, či zda se trh s uhlíkem zhroutí. Přílišná benevolence komise při přidělování emisních povolenek v minulosti vedla ke snížení jejich ceny a v jednu chvíli téměř ke zhroucení trhu, konstatoval Bursík.

Vojtěch Kotecký z ekologického sdružení Hnutí Duha připomenul, že Česko patří k evropským rekordmanům v exhalacích. "Politici dostali pořádnou lekci, že to musí řešit - ne pořád jenom odkládat na příště. Omezení exhalací rozhýbe modernizaci, inovace a investice do čistých, efektivních technologií," řekl ČTK. Schválené číslo neodpovídá stoprocentně návrhu, který prosazovaly české nevládní organizace, ale coby kompromis ho podle Koteckého může Duha podpořit.

Ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS), v jehož úřadu původní návrh vznikl, navrhla dnes regionální pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) na ekologickou anticenu Ropák roku 2006. Stejnou nominaci kvůli povolenkám získala i náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková (ODS).

"Římanem spolupředložený návrh zvýšit emise skleníkových plynů z průmyslu by znamenal i zvýšené zamoření vzduchu, který dýchají miliony lidí. Spalování fosilních paliv neohrožuje jen klima, ale produkuje také prach, oxidy dusíku, polyaromatické uhlovodíky a další nebezpečné látky ohrožující zdraví lidí. Přitom již dnes zhruba dvě třetiny obyvatel ČR žijí v nepřípustně znečištěném ovzduší," sdělil předseda plzeňské organizace STUŽ Miroslav Šuta.

Bízková měla národní alokační plán v agendě na ministerstvu životního prostředí v době, kdy ho řídil Petr Kalaš. Před nástupem do funkce pracovala pro společnost ČEZ. "Náměstkyně Bízková je naplněním lidového úsloví o kozlu zahradníkem a exemplárním příkladem klientelismu, neboť největší profit z jím navrženého zvýšeného množství povolenek na znečišťovaní skleníkovými plyny by měl její bývalý dlouholetý zaměstnavatel - firma ČEZ," uvedl Šuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK