Pojišťovny: Češi uzavírají v průměru životní pojistky v 33 letech

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Češi uzavírají životní pojistky v průměru v Kristových letech, tedy okolo 33. roku věku. Uzavírají je stále mladší lidé, což zřejmě souvisí s tím, že si berou hypotéky, a s větším povědomím o nutnosti penzijní reformy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami.

Podle statistických údajů, které má AXA pojišťovna k dispozici od roku 1995, si dlouhodobě nejvíce Čechů sjedná životní pojistku k 33. roku svého věku, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Zeman. Mezi klienty převažují zhruba o třetinu muži, což prý odpovídá českému standardu. Nejmladší pojištěnec si uzavřel svou pojistku u AXA v 18 letech, nejstaršímu klientovi je 98 let, podotkl.

Průměrný vstupní věk klienta Kooperativy v životním pojištění je 33 let. Tento průměrný věk se podle mluvčího pojišťovny Marka Vícha lehce snížil. V minulých letech činil přibližně 34,4 roky. "Obecně lze říci, že počet lidí do 26 let, kteří uzavírají životní pojištění, zaznamenal mírný nárůst. Ten způsobila větší informovanost mladých lidí o problémech týkajících se důchodové reformy. Vliv bude určitě mít i velký rozmach hypoték, které sjednávají hodně lidé okolo 30. roku věku," poznamenal.

Česká pojišťovna má u nejprodávanějšího životního pojištění Dynamik průměrný věk klientů 36 let, u jeho nejnovější verze Dynamik Plus to je již 33 let, řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Pozitivním trendem je zvyšování podílu mladých lidí, kteří uzavírají pojistné smlouvy, souhlasil Zeman.

U pojišťovny AXA doposud nejvyšší množství smluv mladí lidé uzavřeli loni. "Podíl nových pojištěnců ve věku do 26 let neustále roste. V loňském roce si založilo pojistku o 117 procent více mladých lidí než před čtyřmi lety a o 70 procent více než v roce 2005," vyčíslil Zeman.

Vstupní věk se podle mluvčí ČSOB Pojišťovny Jitky Polívkové u jednotlivých druhů pojištění dosti liší, ale například u nejčastějšího životního pojištění Spektrum je nyní 32 let. Na rozdíl od minula prý roste podíl mladých žen, které uzavírají jak životní, tak i neživotní pojištění. Zřejmě to souvisí s tím, že ženy nyní vstupují do manželství později a otázky pojištění do té doby řeší samy, míní Polívková.

Z únorového průzkumu České asociace pojišťoven mezi 1314 respondenty vyplývá, že 39 procent lidí má uzavřeno životní pojištění. Četnost pojistek mezi muži a ženami se příliš neliší (38 procent muži, 39 procent ženy). Nejvíce mají životní pojištění uzavřeno věkové skupiny respondentů od 30 do 39 let a od 40 do 49 let (po 42 procentech). Nejméně uzavřených pojistek má ale stále věková skupina od 20 do 29 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK