Němci odsoudili obchodníka, který vozil špatné maso i do ČR

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. března (zpravodaj ČTK) - Soud v porúrském Essenu dnes poslal na tři a půl roku do vězení obchodníka, který distribuoval tuny prošlého, závadného nebo chybně označeného masa a prodával ho mimo jiné do Česka. Jeden z největších německých potravinářských skandálů se provalil předloni.

Čtyřicetiletý obchodník s masem z Gelsenkirchenu byl odsouzen za porušení zákona o potravinách a za podvod. Trestní senát mu zároveň uložil tříletý zákaz výkonu dosavadního povolání. Shledal zároveň, že ohrožení zdraví lidí v probíraných případech nehrozilo.

Obžaloba obchodníka vinila, že v letech 2004 až 2005 uvedl do oběhu 400 tun masa a masných výrobků, které nebyly správně označovány nebo nebyly vhodné k lidské výživě. Odsouzený v procesu tvrdil, že si nebyl vědom závadnosti suroviny a vycházel z toho, že je zboží v pořádku.

V kauze se odhalilo, že obchodoval s vepřovým, které se už mělo označovat jako krmivo pro zvířata. Kromě toho prodával pštrosí maso jako směs na hovězí guláš. Jen v tomto případě, kde šlo o prodej do Česka, obhájci v několik týdnů trvajícím procesu přiznali, že obchodník pochybil. "To bylo přehlédnutí," řekl v lednu na úvod líčení advokát Benno Schniedermeryer.

Podle obžaloby kupoval obchodník také maso patřící do kategorie jatečních odpadků, které se nesmějí prodávat jako potraviny, a pak ho dál prodával jako kvalitní zboží. Většinou jde o maso, které je při porážce silně prostoupeno krví, a proto je rizikové kvůli možnému výskytu choroboplodných zárodků. Na trh dodával i starou krůtí fašírku.

Odsouzený navíc už v roce 1994 dostal zákaz obchodovat s potravinami, což zamlčel v roce 2002, když žádal v Gelsenkirchenu o živnostenský souhlas.

Německá média dnes neuvádějí identitu žalovaného. V minulosti však psala, že jde o velkoobchodníka Uweho Domenze. Podle dřívějších zpráv zásoboval vedle německých i zahraniční podniky, mimo jiné v Česku, Dánsku, Francii, Nizozemsku nebo Španělsku.

Kontroly, které následovaly po provalení gelsenkirchenského případu, pak odhalily v Německu i jiné případy obchodování se závadným masem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK