MfD: Nižší daň vezme výhody, atraktivita hypoték a pojistek klesne

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Po zavedení jednotné patnáctiprocentní daně z příjmu, o které uvažuje vláda, by se snížila částka, kterou ušetří na daních lidé s hypotékou, životní pojistkou či penzijním připojištěním. S připravovaným snížením daní si hlavně lidé s vyššími příjmy nepolepší tolik, jak by se mohlo zdát. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD).

Zatímco dnes vrátí stát lidem na všech daňových výhodách podle expertních odhadů 4,7 miliardy korun, s nižší daní by to bylo o dvě miliardy méně.

Vláda v těchto dnech svůj balíček změn daní i sociálních dávek dokončuje. Představit ho chce oficiálně příští týden, ale zavedení patnáctiprocentní daně už potvrdila.

Například zaměstnanec s platem 40.000 korun hrubého měsíčně, který má milionovou hypotéku na dvacet let, dostává nyní na daních vráceno zhruba 13.000 korun ročně. Nově by mu však finanční úřad při stejně velké hypotéce vrátil z daní zhruba půlku, 6300 korun.

Až na polovinu spadne také úspora na daních u penzijního připojištění či životních pojistek. Méně peněz dostanou vrácena na daních hlavně lidé vydělávající více než 30.000 hrubého měsíčně. Ti však zároveň nejvíce ušetří na nižších daních.

Vláda Mirka Topolánka zatím podle informací MfD neplánuje daňové úlevy na hypotéky či životní pojistky úplně zrušit. Naopak ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce motivovat Čechy, aby si na důchod spořili více než průměrných 500 korun měsíčně. Připravuje proto návrh na zvýšení státní podpory penzijního připojištění.

Banky, penzijní fondy či stavební spořitelny se úbytku klientů nebojí. "Očekávali bychom spíše růst zájmu o hypoteční úvěry, protože by občanům po zavedení patnáctiprocentní daně zůstal větší čistý příjem," řekl Pavel Kuhn z České spořitelny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK