HN: Možnost vyřídit u bankomatu úvěr nabídne i Poštovní spořitelna

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Množství služeb, které tuzemské banky nabízejí svým klientům prostřednictvím bankomatu, se stále zvyšuje. Vedle zjišťování zůstatku na kontě či dobíjení kreditu mobilního telefonu je také možné požádat u terminálu o půjčku. Po GE Money Bank začala v části svých bankomatů vyřizovat půjčky ČSOB, od konce tohoto měsíce je bude tímto způsobem nabízet i Poštovní spořitelna. Získat touto cestou bude možné kontokorent i kreditní kartu. Píšou to Hospodářské noviny.

"Klienti si na obrazovce bankomatu zvolí typ úvěru a během několika sekund se z ní dozví, kolik jim banka může půjčit," uvedl mluvčí Poštovní spořitelny Martin Orság. Po uvedení telefonního čísla a vhodného času je kontaktují pracovníci klientského centra, kteří s nimi domluví další podrobnosti k získání půjčky. Smlouvu mohou lidé přijít podepsat na pobočku, nebo lze vše vyřídit poštou.

Služba je určena i pro ty, kteří nemají v Poštovní spořitelně účet. "Těm ale maximální velikost půjčky řeknou až pracovníci klientského centra," dodal Orság.

Podobnou možnost zvažuje i Komerční banka. "Zatím o maximální půjčce, kterou klienti mohou získat, informujeme ve výpisech z účtu. O vyřizování úvěru přes bankomat ale přemýšlíme," řekl šéf marketingu KB Zdeněk Mojžíšek.

Tuzemské banky ale podle HN v zavádění "chytřejších" bankomatů za zahraničními konkurenty zaostávají. Možnost platebních transakcí přes bankomat nabízí jen Česká spořitelna, vkládání hotovosti touto cestou zajišťuje jen Živnobanka.

Zatím poslední novinkou, která se v Česku prosazuje, je změna PIN; tu koncem minulého roku zavedla Česká spořitelna a brzy ji spustí i Komerční banka.

Bankomat přitom může nahradit spoustu transakcí, které se vyřizují na přepážkách. V zahraničí je na nich možné získat výpis z účtu, objednat si novou platební kartu a především vkládat hotovost.

Ve Španělsku se dá pomocí bankomatu sázet do loterie, koupit lístky na fotbal nebo do kina. V Turecku se dají na bankomatech mimo jiné dělat i transakce na kapitálových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK