V Koreji začal odvolací soud se šéfem automobilky Hyundai

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 27. března (ČTK) - V Koreji začal odvolací soud s předsedou jihokorejské automobilky Hyundai Motor Co. Čong Mong-kuem. Ten byl minulý měsíc odsouzen ke třem letům vězení za zpronevěru podnikových financí, avšak proti rozhodnutí soudu se odvolal.

Čong se při zahájení odvolacího řízení omluvil a požádal o shovívavost. Až do konce odvolacího soudu zůstává Čong na svobodě a zatím řídí i automobilku. Podle prokuratury Čong protiprávně získal od filiálek 103,4 miliardy wonů (2,4 miliardy Kč) jako fondy na podplácení. Z toho utratil 69,6 miliardy wonů na soukromé a jiné účely, včetně plateb lobbistům za získání vládní přízně.

Čongovi právníci požadují pro svého klienta pouze podmínečný trest a poukazují na to, jak prospěl korejské ekonomice. Prokuratura se však také proti původnímu rozhodnutí soudu odvolala a požaduje zvýšení trestu na šest let, napsala agentura AP.

Jižní Korea zahájila koncem minulého týdne kvůli podezření z daňových úniků vyšetřování také tří dceřiných společností automobilky Hyundai Motor. Daňové úřady podle mluvčího automobilky vyšetřují přepravní společnost Glovis, výrobce součástek Hyundai Autonet a stavební společnost Amco.

Hyundai je spolu s firmou Kia šestým největším výrobcem aut na světě podle objemu prodeje. V Česku Hyundai staví montážní závod v Nošovicích na severu Moravy, kde chce investovat více než miliardu eur (zhruba 28 miliard Kč). Automobilka by měla zaměstnat až 3500 lidí a vyrábět 300.000 vozů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK