Japonské akcie v úterý klesly, dolar stagnoval

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. března (ČTK) - Japonské akcie v úterý ukončily růst, který trval pět seancí, a oslabily. Za ztrátami trhu stály hlavně čipové společnosti, v čele s firmou Advantest, kterým makléřská firma Credit Suisse kvůli obavám z nižších ziskových marží snížila cenový cíl. Hlavní index Nikkei klesl o 156,91 bodu, tedy 0,9 procenta, na 17.365,05 bodu.

Oslabily i společnosti, u kterých vypršel termín pro výplatu dividendy, což znamená, že investoři, kteří dnes nakoupili akcie těchto společností, nemají již nárok na případnou výplatu dividendy za letošní fiskální rok. Ten končí tento měsíc. Naopak dařilo se těžařským firmám Inpex Holdings či Sumitomo Metal Mining díky oživení cen kovů a ropy.

Dolar zůstal v Asii vůči všem hlavním měnám blízko pondělních minim. Za slabým výkonem americké měny stála pondělní zpráva o nečekaném poklesu prodeje nových domů ve Spojených státech za únor, který byl nejvyšší od června 2000. Zpráva vzkřísila spekulace, že by americká centrální banka mohla začít uvažovat o snížení sazeb.

V závěru obchodování se euro k dolaru obchodovalo za 1,3325 USD, a bylo tak na téměř stejné hodnotě, na které skončilo v pondělí v New Yorku. Předtím stouplo až na 1,3347 USD. Vůči jenu euro vystoupilo na dvouměsíční maximum 157,78 JPY, ke konci obchodování se však stáhlo na 157,45 JPY. Také kurz dolaru k jenu se téměř nezměnil a uzavřel na 118,10 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK