ČR může získat 5,4 mld. od EU na opravu problémových částí měst

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - ČR má šanci v období 2007 - 2013 získat od EU až 770 milionů korun ročně na opravu problémových částí měst, včetně panelových sídlišť. Celkem tak ČR může za sedm let získat až 5,4 miliardy korun. Dotace mohou nové členské země získat z Evropského fondu regionálního rozvoje na regeneraci chátrajících částí měst; v minulém programovacím období peníze na opravu panelových domů možné čerpat nebylo. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj.

Vláda v únoru schválila Integrovaný operační program (IOP), který mimo jiné obsahuje i možnost financovat bydlení z prostředků EU. Vláda v tomto IOP navrhuje, aby 770 milionu korun ročně bylo využito na podporu problémových částí velkých měst, kde hrozí sociální vyloučení, což jsou v ČR mimo jiné právě panelová sídliště. IOP by měl být EU schválen do konce roku.

Město bude muset EU prokázat, že v ohrožených oblastech je vysoká nezaměstnanost, žijí tam nízkopříjmové domácnosti a že oblast má i další ukazatele, které přispívají k sociálnímu vyloučení. Podmínkou je, že podporu mohou získat jen města s více než 20.000 obyvateli.

Téměř 700.000 panelových bytů v ČR již dosáhlo stáří 35 let a více. Objem potřebných oprav na panelové byty je odhadován na 150 až 200 miliard korun. Zatím bylo opraveno a zatepleno asi 25 procent panelových bytů. Zateplení panelového domu snižuje spotřebu tepla na vytápění až o 40 procent.

V ČR je celkem 3,8 milionu bytů, z toho 1,2 milionu bytů tvoří panelové byty. Panelové byty tvoří 31,3 procenta z celkového počtu bytů. Panelové domy byly stavěny od padesátých let minulého století přibližně do roku 1994. Největší počet jich je v Praze, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

V jiných zemích Evropy je podíl panelových domů na bytovém fondu různý. Ve Španělsku je to 48 procent, v Maďarsku 51 procent, v Belgii 38 procenta, ve Francii, ve Švédsku, v Nizozemsku dvacet procent, naopak ve Velké Británii pouze dvě procenta, v Dánsku pět procent. V západních zemích bylo započato s jejich rekonstrukcí podstatně dříve, většinou již v 80. letech minulého stoleté. "Chytře to udělali v Německu," řekl ČTK ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner. "Tam panelové byty nejdříve opravili a až potom je privatizovali," dodal.

Loni fond poskytl na opravy panelových bytů 1,6 miliardy korun, což je pětkrát více než v průměru v minulých letech. Přispělo k tomu několik faktorů. Nejdůležitější je podle ředitele změna přístupu bank a stavebních spořitelen. "Banky se dříve stavěly k žádostem malých družstev nebo společenství vlastníků bytů velmi rezervovaně. Naopak nyní se některé banky či stavební spořitelny na tuto klientelu soustředí, a nabízí jí speciální produkty," dodal Wagner.

Dále se změnilo podle ředitele i myšlení vlastníků, uvědomili si, že se musí o své byty začít starat. Ovlivnilo je i to, že ve svém okolí vidí již opravené domy. Podle Wagnera se také zlepšila informovanost díky činnosti poradenských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK