Právo: Investice Korejců na severní Moravě překročily 40 miliard

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 27. března (ČTK) - Investice jihokorejských firem z odvětví automobilového průmyslu, které již stavějí nebo budou stavět své továrny v Moravskoslezském kraji, překročily 40 miliard korun. Z toho 31 miliard připadá na automobilku Hyundai, která zahájila minulý týden výstavbu závodu v Nošovicích. Uvedl to deník Právo.

Přímo v areálu Hyundai postaví své výrobní závody i firmy Mobis za 1,5 miliardy korun a Hysco za půl miliardy korun. V nošovické průmyslové zóně postaví za 850 milionů korun závod také výrobce autosedaček Dymos. Jen v Nošovicích tak jihokorejské firmy budou investovat 33,8 miliardy korun a zaměstnají přes čtyři tisíce lidí.

Dosud se očekávalo, že Hyundai přitáhne na severní Moravu asi deset investorů, zřejmě jich však bude více. "Deset korejských investorů již v ČR je nebo je pro Česko definitivně rozhodnuto, s dalšími asi deseti, kteří mají zájem sem přijít, jednáme," řekl Právu Jiří Sochor z tiskového oddělení CzechInvestu.

Podle korejského ředitele projektu Internacionalizace podnikání v ČR Jung-Sun Kima ale začínají chybět volné plochy pro výstavbu nových závodů. V zónách zbyly prostory do dvou hektarů, které jsou však pro mnohé zájemce malé.

Kromě korejských firem ale Hyundai přitahuje do Česka i investory z dalších zemí, například Německa nebo Švédska. Právu to řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil.

Sériová výroba v novém závodě Hyundai v Nošovicích má začít v březnu 2009, kdy bude výrobní kapacita dvou modelů aut činit 200 tisíc kusů. Po přidání výroby třetího vozu v roce 2011 se výrobní kapacita nové automobilky zvýší na 300 tisíc aut ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK