Vodafone: Přes polovinu podnikatelů chce přiznávat daně mobilem

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Více než polovina, konkrétně 55 procent, podnikatelů a živnostníků by přivítala možnost podávat daňové přiznání prostřednictvím mobilního telefonu. Vyplývá to z březnového průzkumu společnosti Vodafone CR. Tento způsob zatím nikde ve světě nefunguje, i když operátoři jsou na něj technicky připraveni, uvedl Filip Hrubý z Vodafonu na dnešním setkání s novináři.

Zhruba čtvrtina podnikatelů by podání daňového přiznání přes mobil zkusila již nyní, přičemž většina by využila zjednodušený internetový formulář přístupný přes prohlížeč v mobilním telefonu. Ve využití mobilního přístroje vidí zejména úsporu času a možnost dodržet termín pro podání přiznání.

Poslední daňové přiznání podalo 78 procent lidí osobně, 12 procent poštou a pět procent přes internet. Lidé s finančními úřady v současnosti komunikují z 55 procent osobně, 27 procent telefonicky a 12 procent prostřednictvím internetu. Celkem 98 procent respondentů by uvítalo bezplatnou linku pro daňové poradenství.

Kolem 90 procent respondentů považuje tuzemský daňový systém za byrokratický a tři čtvrtiny jej označují za nespravedlivý. Stávající daňové formuláře jsou podle 85 procent uživatelů příliš dlouhé a 76 procent dotázaných je považuje za nepřehledné.

Průzkum pro Vodafone provedla v březnu společnost United Interactive mezi 446 podnikateli a živnostníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK