Vláda: ČR zaplatí Eastern Sugar bezodkladně za prohranou arbitráž

11.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Vláda drozhodla, že Česko zaplatí bezodkladně společnosti Eastern Sugar za prohranou arbitráž. Mateřské firmě druhého největšího tuzemského producenta cukru arbitři přiřkli náhradu 25,4 milionu eur (přes 700 milionů Kč). Společnost si stěžovala na diskriminační přidělování kvót regulujících výrobu cukru. Po jednání kabinetu to uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič s tím, že ČR se nebude snažit o odvolání.

Ministři zemědělství a financí zároveň podle premiéra Mirka Topolánka dostali úkol, aby připravili podklady pro předání věci orgánům činným v trestním řízení. Podle premiéra by mělo jasně vyjít najevo, kdo může za to, že Česko spor prohrálo a bude muset platit stovky milionů korun. Arbitráž se týkala nařízení vlády z let 2000 až 2003, upravujících rozdělení cukerních kvót, doplnil Gandalovič.

Eastern Sugar předložila případ arbitrážnímu soudu v červnu 2004. Podnik žádal odškodnění za to, že český stát v roce 2003 snížil produkční kvótu Eastern Sugar ČR zhruba o třetinu, zatímco kvóty některým jiným producentům vzrostly. Firma vinila Českou republiku z toho, že neférovým přidělováním kvót porušila dohodu o ochraně mezinárodních investic, kterou s Nizozemskem uzavřela.

Společnost požadovala náhradu 109 milionů eur (zhruba tři miliardy korun). "Uspěli jsme zhruba v 70 procentech obrany. Protistrana uspěla s asi 30 procenty nároků," uvedl dříve mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Eastern Sugar je podle něj povinen Česku zaplatit 70 procent nákladů řízení a naopak ČR je povinna nahradit firmě 30 procent jejích nákladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK