Škodovácké odbory odmítly nabídku firmy, asi začne stávka

12.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 12. dubna (ČTK) - Odbory ze Škody Auto na čtvrteční podnikové radě odmítly poslední nabídku společnosti na růst mezd, v úterý proto pravděpodobně zahájí stávku. Novinářům to řekl předseda firemních odborů Jaroslav Povšík.

Poslední nabídka společnosti zaměstnancům zaručuje třináctiprocentní nárůst platů, odbory však nesouhlasí s inflační doložkou. Firma nabízí proplácet inflaci od tří procent, odbory chtějí proplácet inflaci celou. Pokud by firma do úterý přistoupila na požadavek odborů, mohla by stávku odvrátit. "Cílem stávky by bylo co nejméně zatížit lidi a co nejvíce poškodit firmu," řekl Povšík.

Odbory pravděpodobně vstoupí rovnou do časově neomezené stávky. Začít by se mělo dvouapůlhodinovou stávkou v každé ze tří směn, řekl Povšík. Vzhledem k pásovému provozu, by to podle Povšíka zastavilo výrobu ve Škodovce na celý den. "Buď to zabalíme, anebo budeme stávkovat tak dlouho, dokud se nedobereme nějakého konce," prohlásil Povšík. Řekl také, že se nebojí přesunutí výroby jinam: "Jestliže někdo vyhrožuje přesunutím výroby na východ, tak je to velmi zbabělé a neměl by dělat manažera."

Vedení Škody Auto ve středu navrhlo desetiprocentní růst tarifu na dva roky od 1. dubna, navýšení ročního bonusu na 10.000 korun a inflační doložku od poloviny roku 2008. Při rozpočítání všech položek to znamená celkové zvýšení platu o 13 procent, což je více než 3000 korun měsíčně na zaměstnance, tvrdí člen představenstva firmy Martin Jahn.

Před velkým nárůstem mezd v největší české firmě Škoda Auto dnes varoval prezident Václav Klaus. Při návštěvě závodu Škody v Kvasinách řekl, že dohoda automobilky s odbory bude mít "signální efekt pro celou českou ekonomiku" a mohla by vést k demonstračnímu efektu a takzvanému mzdovému vzlínání.

"Co unese Škoda Auto, nemusí být přesně to, co mohou unést některé jiné české firmy," řekl Klaus. Přítomné členy vedení automobilky prezident v souvislosti s dopady na celou českou ekonomiku vyzval k tomu, aby "mzdy moc nezvýšili". "Signální efekt, který přijde z této dohody pro zbytek ekonomiky, bych jako ekonom v žádném případě nepodceňoval," řekl Klaus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK