Prima: MF chce zpřísnit zákon proti praní špinavých peněz

13.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí chce podle televize Prima zpřísnit zákon proti praní špinavých peněz. Zatímco nyní mají banky povinnost hlásit každou finanční operaci nad 400.000 korun, novela počítá se snížením této hranice pod 300.000 Kč, uvedla televize.

V Česku podle Primy pochází z trestné činnosti až 200 miliard korun. Ekonomové odhadují, že část z těchto špinavých peněz je v hotovosti a že se je jejich majitelé pokusí do přijetí eura v ČR zlegalizovat. "Těsně před přijetím eura nelze vyloučit, že budou větší tendence k praní špinavých peněz," řekl Primě mluvčí MF Ondřej Jakob.

Jen za poslední dva roky zaznamenalo ministerstvo financí snahu "vyprat" šest miliard korun.

Zdrojem špinavých peněz v ČR jsou podle odborníků nejčastěji daňové úniky, zneužívání informací v obchodním styku a úplatky.

"Většina těchto prostředků protéká důmyslným mechanismem, na jehož konci prostředky končí ve švýcarských bankách, případně dalších bankách v daňových rájích. Pouze malá část těchto prostředků je držena v hotovosti v českých korunách," citovala Prima analytika Jakuba Knížka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK