Temelínský první blok energetici připojí až příští týden

14.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 14. dubna (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín začne vyrábět elektřinu až příští týden. Původně jej energetici plánovali připojit do sítě o tomto víkendu, konec odstávky ale o dva až tři dny posunou. Technici totiž při kontrole zjistili, že ve sběracím prostoru generátoru v nejaderné části je zvýšená vlhkost. Zařízení i prostory proto nyní rozeberou a vysuší, řekl mluvčí Temelína Milan Nebesář. Druhý blok dodává bez omezení.

První blok Temelína je mimo provoz od konce ledna, kdy na něm technici začali s výměnou čtvrtiny paliva za nové a odolnější. Odstávku na zařízení vyvolaly potíže s palivem od americké firmy Westinghouse. V reaktoru se totiž některé palivové soubory deformují více, než se původně předpokládalo.

S výrobou měl blok začít už v závěru března, kvůli úniku asi 1000 litrů mírně radioaktivní vody při tlakové zkoušce se ale odstávka prodloužila o tři týdny. Podle odhadu analytiků den odstávky bloku Temelína stojí přibližně 12 milionů korun.

Letos je na prvním bloku plánována ještě jedna dvouměsíční odstávka. Uskuteční se od srpna do října. Obsluha elektrárny při ní opět vymění čtvrtinu paliva v reaktoru. Zároveň s tím nahradí část vysokotlakého rotoru turbíny za konstrukčně zcela novou. Výkon tisícimegawattového bloku se poté zvýší zhruba o 20 megawatt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK