První blok Temelína bude mimo provoz nejspíš ještě týden

16.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 16. dubna (ČTK) - První blok temelínské jaderné elektrárny bude mimo provoz nejspíš ještě týden. Energetici blok odstavili o víkendu, když při kontrole zjistili zvýšenou vlhkost ve sběracím zařízení generátoru v nejaderné části elektrárny. Rozebrání a vysušení sběrače původně plánovali na dva až tři dny. Zařízení ale nakonec odvezou technici plzeňské Škody Power, která je výrobcem turbíny, aby jej znovu zprovoznili. Řekl to mluvčí Temelína Milan Nebesář. Druhý blok dodává bez omezení.

První blok Temelína je mimo provoz od konce ledna, kdy na něm technici začali s výměnou čtvrtiny paliva za nové a odolnější. Odstávku na zařízení vyvolaly potíže s palivem od americké firmy Westinghouse. V reaktoru se totiž některé palivové soubory deformují více, než se původně předpokládalo.

S výrobou měl blok začít už v závěru března, kvůli úniku asi 1000 litrů mírně radioaktivní vody při tlakové zkoušce se ale odstávka prodloužila o tři týdny.

Další odklad obnovení provozu v prvním bloku Temelína opět kritizovali rakouští odpůrci elektrárny. Tvrdí, že jde již o 102. poruchu v Temelíně, kterou se provozovatel neúspěšně pokusil zamlčet. Česká strana podle nich navíc nedodržela 72hodinovou lhůtu pro informování rakouských institucí. Navíc podle aktivistů "zvýšenou vlhkost" způsobilo nové prasknutí potrubí v důsledku nadměrných vibrací turbíny. Mluvčí Temelína veškerá tato tvrzení odmítl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK