Průmyslové ceny v březnu stouply o 3,6 pct, nejvíc od května 2005

16.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Růst cen průmyslových výrobců v březnu meziročně mírně zrychlil tempo na 3,6 procenta z únorového růstu o 3,2 procenta. Byl to nejvyšší růst od května 2005, oznámil dnes Český statistický úřad. Výrazný meziroční nárůst o 15 procent zaznamenali statistikové u zemědělských výrobců.

Meziměsíční nárůst cen průmyslových výrobců v březnu zůstal na únorových 0,5 procenta.

Meziročně zrychlil hlavně růst cen základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, a to o 8,6 ze 7,9 procenta v únoru. Ceny v odvětví elektřiny, plynu a vody se stejně jako v únoru zvýšily o 7,5 procenta.

Růst v zemědělství ovlivnily hlavně ceny rostlinných výrobků. Proti loňskému březnu byly vyšší o 36,2 procenta, na čemž se podepsaly zejména výrazně vyšší ceny brambor. Proti březnu 2006 byly vyšší o více než 115,8 procenta.

"Zrychlování cen výrobců přispívá k názoru, že inflace v delším horizontu směřuje nahoru. Úterní zveřejnění výsledků maloobchodu potvrdí rostoucí spotřebitelský apetit českých domácností. Data zveřejněná v tomto týdnu tak podporují názor, že sazby ČNB půjdou ve třetím čtvrtletí nahoru," reagoval na statistická čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Meziměsíční tempo růstu cen v průmyslu ovlivnily zejména ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků, které byly vyšší o 5,2 procenta. Naopak nejvíce se snížily ceny v odvětví ostatních nerostných surovin (o 0,7 procenta), dopravních prostředků (o 0,4 procenta) a v odvětví uhlí, lignit, rašelina, ropa (o 0,2 procenta).

Ceny zemědělských výrobců se proti předchozímu měsíci zvýšily o dvě procenta. Ceny rostlinných výrobků vzrostly o 4,2 procenta v důsledku vyšších cen zeleniny a brambor. Rostly také ceny ovoce a obilovin. Ceny živočišných výrobků o půl procenta klesly.

Ceny stavebních prací byly meziročně vyšší o 3,7 a meziměsíčně se zvýšily o 0,6 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře vzrostly proti únoru o 1,1 procenta a proti březnu 2006 o 1,8 procenta.

V členských zemích Evropské unie se podle údajů Eurostatu ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně zvýšily o 2,3 procenta. Proti předchozímu měsíci stouply o 0,2 procenta, uvedl dnes ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK